444.hu: Újabb Orbán-generáció lépett be a bányabizniszbe

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Belpol

A lap szerint Orbán Viktor testvérének fia, vagyis a miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid résztulajdonossá vált a családi tulajdonukban álló Dolomit Kft-ben.

Január 1-től új ügyvezetője van az Orbán-család legnagyobb bányászati cégének, a gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek Orbán Dávid személyében – írja a 444.hu. A lap szerint így már három ügyvezetője van a cégnek: Orbán Győző Bálint (Orbán Viktor miniszterelnök édesapja), Orbán Győző (a kormányfő öccse), és az 1987-es születésű Orbán Dávid, akiről a 444.hu több forrásból is úgy értesült, hogy Orbán Győző fiáról van szó, tehát Orbán Dávid a miniszterelnök unokaöccse. Mint írják, korábbi székesfehérvári lakcíme is megegyezik Orbán Győző volt lakcímével.

A lap szerint Magyarországon mintegy 10 olyan kőbányászattal foglalkozó cég van, amelynek bevétele meghaladja az évi egymilliárd forintot, az Orbán Viktor édesapjának többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft. viszont még ebből az elit körből is kitűnik nyereségességével. Hozzáteszik: nyilvános adatbázisokból úgy tűnik, hogy Orbán Dávid is otthonosan mozog ebben a világban, ugyanis 2017 szeptemberétől 2020 novemberéig az egyik tulajdonosa volt a győri Vörös Kavics Bányászati Kft.-nek.

 A Vörös Kavics Kft. azért nem veszi fel a versenyt a Dolomit Kft.-vel, hiszen 2020 volt a legjobb éve, de akkor is csak 28,9 millió forint bevétel és 3,6 millió forint nyereség jött össze. Orbán Dávid pedig 2020 novembere óta már nem is tulajdonos ebben a cégben, azonban két másik vállalkozásban továbbra is érdekelt, az egyik szintén bányászattal, a másik azonban lakóépületek építésével foglalkozik. A közös bennük az, hogy ezek sem termelnek túl nagy nyereséget.

Orbán Dávid Dolomit Kft.-hez való megérkezésével már az Orbán-család harmadik generációja kezdte meg a munkát. A 444.hu kiemeli: bár a kormányfő tavaly májusban úgy nyilatkozott, hogy ő is bérből és fizetésből él, azért nem árt tudni, hogy a családi vállalkozásnak az értékesítésből származó árbevétele 2019-ben és 2020-ban 4,047 és 3,5 milliárd forint volt. A pénzügyi portál úgy számolt, hogy a 2019-es 1,8 milliárd után 1,136 milliárdot mutattak ki adózott eredményként. Az összeget gyakorlatilag néhány százezer forint híján kifizették osztalékként a tulajdonosok. Orbán Győző azonban nem egyedüli tulajdonosa a cégnek, csak többségi tulajdonrésszel bír, tehát ebből az osztalékból nem az egészhez, de minimum 568 millió forinthoz juthatott a számok alapján.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk