444.hu: Újabb Orbán-generáció lépett be a bányabizniszbe

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Belpol

A lap szerint Orbán Viktor testvérének fia, vagyis a miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid résztulajdonossá vált a családi tulajdonukban álló Dolomit Kft-ben.

Január 1-től új ügyvezetője van az Orbán-család legnagyobb bányászati cégének, a gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek Orbán Dávid személyében – írja a 444.hu. A lap szerint így már három ügyvezetője van a cégnek: Orbán Győző Bálint (Orbán Viktor miniszterelnök édesapja), Orbán Győző (a kormányfő öccse), és az 1987-es születésű Orbán Dávid, akiről a 444.hu több forrásból is úgy értesült, hogy Orbán Győző fiáról van szó, tehát Orbán Dávid a miniszterelnök unokaöccse. Mint írják, korábbi székesfehérvári lakcíme is megegyezik Orbán Győző volt lakcímével.

A lap szerint Magyarországon mintegy 10 olyan kőbányászattal foglalkozó cég van, amelynek bevétele meghaladja az évi egymilliárd forintot, az Orbán Viktor édesapjának többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft. viszont még ebből az elit körből is kitűnik nyereségességével. Hozzáteszik: nyilvános adatbázisokból úgy tűnik, hogy Orbán Dávid is otthonosan mozog ebben a világban, ugyanis 2017 szeptemberétől 2020 novemberéig az egyik tulajdonosa volt a győri Vörös Kavics Bányászati Kft.-nek.

 A Vörös Kavics Kft. azért nem veszi fel a versenyt a Dolomit Kft.-vel, hiszen 2020 volt a legjobb éve, de akkor is csak 28,9 millió forint bevétel és 3,6 millió forint nyereség jött össze. Orbán Dávid pedig 2020 novembere óta már nem is tulajdonos ebben a cégben, azonban két másik vállalkozásban továbbra is érdekelt, az egyik szintén bányászattal, a másik azonban lakóépületek építésével foglalkozik. A közös bennük az, hogy ezek sem termelnek túl nagy nyereséget.

Orbán Dávid Dolomit Kft.-hez való megérkezésével már az Orbán-család harmadik generációja kezdte meg a munkát. A 444.hu kiemeli: bár a kormányfő tavaly májusban úgy nyilatkozott, hogy ő is bérből és fizetésből él, azért nem árt tudni, hogy a családi vállalkozásnak az értékesítésből származó árbevétele 2019-ben és 2020-ban 4,047 és 3,5 milliárd forint volt. A pénzügyi portál úgy számolt, hogy a 2019-es 1,8 milliárd után 1,136 milliárdot mutattak ki adózott eredményként. Az összeget gyakorlatilag néhány százezer forint híján kifizették osztalékként a tulajdonosok. Orbán Győző azonban nem egyedüli tulajdonosa a cégnek, csak többségi tulajdonrésszel bír, tehát ebből az osztalékból nem az egészhez, de minimum 568 millió forinthoz juthatott a számok alapján.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.