Habony Árpád Londonból teríti az Orbán-kormány híreit

  • narancs.hu
  • 2019. április 9.

Belpol

Nemzetközi hírügynökséget gründolt.

V4 News Agency (V4NA) néven indult új nemzetközi hírügynökség Habony Árpád befolyási övezetében. A központi médiaholding tavalyi bejelentése óta ez a legnagyobb kormányközeli sajtóprojekt: az üzem londoni székhellyel, félszáz újságíróval indul, és a magyar mellett angol nyelven is sugároz. A Válasz Online úgy tudja, a V4NA kiadójának tulajdonosai 57–40–3 arányban a New Wave Media Group Kft. (melynek legismertebb terméke az Origo), a Habony Árpád-féle Danube Business Consulting és Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete.

A honi médiatulajdonosi körből a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA) „felajánlott” lapjai miatt lényegében kiszorult Habony Árpád nemzetközi színre lép, a londoni székhelyű, nemzetközi hírügynökség létrehozásának célja a magyar kormányzati üzenetek és világmagyarázatok hatékonyabb terítése angol nyelvű környezetben.

A napokban teljes csendben elindult V4 News Agency főszerkesztője Tóth Tamás, kiadója a Londonban bejegyzett V4NA LTD. Hírei hétfőtől megjelennek az Origo és más kormánylapok oldalain. (Az első körbefuttatott cikk az Itt a kapcsolat az Európai Néppárt és Soros között.)

Bemutatkozásként az írják, hogy olyan ügyekről szeretnének írni a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) szempontjai alapján, így lesz tudósítójuk Pozsonyban, Varsóban, Prágában de még Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is.

A Válasz Online információi szerint a tekintélyes, 50 fős újságírói gárda egy része a Figyelő, valamint a Habony Árpádtól a KESMA ölébe hullott Modern Media Group (MMG) Zrt. „árváiból” verbuválódik, és vezetői feladatot kapott és Londonban folytatja például Leitner Attila, a Lokál című MMG-s kiadvány főszerkesztője.

A londoni cégpapírok szerint a céget 2018. december 31-én jegyezték be Londonban, egyszemélyi tulajdonosa kezdetben Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet volt, igazgatója pedig a közmédia csúcsvezetőjeként és „veterán aláíróembereként” ismertté vált Medveczky Balázs.

A cégpapírok szerint ez a helyzet 2019. március 13-án változott: a többségi tulajdonos 60 százaléka mellett ekkor 40 százalékban megjelent a Danube Business Consulting Ltd., melyet Habony Árpád, a Fidesz és Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója alapított Arthur J. Finkelsteinnel, a negatív kampányai miatt hírhedt amerikai kampányszakemberrel még 2015-ben. (Habony Finkelstein halála után átvette a céget.) Majd március 29-én a KESMA-körbe tartozó New Wave Media Group Kft. lett a V4NA többségi tulajdonosa (57 százalék), a Danube Business Consultingnek valamivel kisebb részesedése maradt (40 százalék), és jelképesen ott találjuk Szalay-Bobrovniczky Kristófot is (3 százalék).

A V4NA projekt amellett, hogy ebben a formában (londoni bázis, félszáz munkatárs, európai tudósítóhálózat és a később tervezett szlovák, lengyel és cseh mutációk) irdatlan pénzbe kerül, nem kis kockázatot jelent a bizonytalan – az árakra és a jogi környezetre is ható – brexit miatt.

A V4NA indulása felülírni látszik azt a teóriát, miszerint komoly konfliktus van a központi médiaholding (leginkább Liszkay Gábor és Csermely Pérer) és a Habony-erőcsoport között. A mostani tulajdonosi felállásban ugyanis mindkettő jelen van.

Figyelmébe ajánljuk