Háborús akciófilmre ad az állam 2,7 milliárdot

  • narancs.hu
  • 2024. június 19.

Belpol

Magyar katonák hősiesen kiszabadítanak több száz embert egy háború sújtotta városból.

Operation Sámán munkacímmel magyar katonai akciófilm készül, Dyga Zsombor rendezi, Lajos Tamás a producere, Dobos Tamás  az operatőre – írja a Telex.

„A fikción alapuló történetben magyar katonák hősiesen kiszabadítanak több száz embert egy háború sújtotta városból” – idézi a lap az NFI közleményét.

Az akciófilm elkészítését a Honvédelmi Minisztérium szakmai háttérrel is támogatja. A kormány egyedi határozattal 1,067 milliárd forint támogatást ad rá, a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága pedig 1,7 milliárdot. 

„Filmünk a valóságból inspirálódva fiktív azaz kitalált, játékfilmes elemekkel színezi azt, és a cselekmény középpontjába egy magyar orvosnőt helyez. A történet során párhuzamosan fut és összefonódik a magyar katonák önfeláldozó küzdelmének szála a háborús városból kijutni próbálók elkeseredett menekülésével. A fináléban az apokalipszisbe süllyedő repülőtéren nincs már törvény, nincs rend – a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége dönt életről és halálról” – ezt a stáb írta a készülő filmről.

A forgatás augusztus elején elsősorban magyarországi helyszíneken kezdődik. 

A lap emlékeztet, már márciusban tudható volt, hogy a 2021-es kabuli mentőakcióról, amikor 540 embert mentettek ki magyar katonák az Afganisztánt gyorsan birtokba vevő tálibok elől, filmet akarnak forgatni. A Nemzeti Filmintézet akkor is segítette a munkát, bár még nem tisztázódott, hogy akció- vagy dokumentumfilm készül. Mostanra eldőlt. 

(Címlapképünk illusztráció)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk