Főparancsnok: a magyar honvédség 78 embert mentett ki Kabulból

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 21.

Belpol

Biztonságos helyre szállították őket. 

A rendhagyó módon szombaton tartott Kormányinfón Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség Főparancsnoka adott tájékoztatást az afganisztáni helyzetről.

Azt mondta, a Honvédség kidolgozott egy tervet és felállított egy osztagot a magyar állampolgárok és szövetségeseink kimentésére Kabulból. Valahol Kabul közelében létesítettek egy bázist, első körben ott helyezik biztonságba a kimentett embereket.

Eddig 78 embert helyeztek biztonságba, ez a létszám 10 családot ölel fel, 23 férfit, 25 nőt és 30 gyereket.

Az nem derült ki, hogy ebből mennyi a magyar állampolgár, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az életveszélyben lévő "szövetségeseinket" is kimenekítjük, ezzel valószínűleg a magyar hadseregnek dolgozó afgánokra esetleg más nemzetiségű szövetséges katonákra utalt.

Azt sem tudni, összesen hány embert tervezünk kimenteni, és meddig tarthat az akció, a főparancsnok azt mondta, ez nem is egy "time-based" művelet, tehát a fejlemények függvényében dönt arról, meddig marad a magyar egység Afganisztánban. Azt ígérte, ha mindenki hazaért, bővebb tájékoztatást is adnak.

Gulyás Gergely sietett leszögezni, hogy kvóta alapján nem fogadunk be menekülteket.

Azt is mondta, hogy amerikai kérésre mentünk be, és amerikai kérésre jövünk ki Afganisztánból. "Ez nyilvánvalóan egy kudarcos művelet volt, a NATO és Magyarország rengeteg pénzt költött egy olyan hadsereg kiképzésére, amely egyetlen napig sem tudta fenntartani a korábbi rendet az országban" - ismerte el Gulyás. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk