"Hallgatók nélkül nincs oktatás" – Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentésére

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 26.

Belpol

Az SZFE kuratóriumának tagja korábban úgy fogalmazott, megvan az oktatáshoz a helyszín és megvannak a tanárok is. Csakhogy a hallgatók a Vas utcában vannak.

„Értelmetlennek látunk egy külső helyszínen megvalósuló alternatív oktatást, valamint fizikai képtelenségnek tűnik részt vennünk benne” – nyilatkozta a hvg.hu-nak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Kommunikációjának részéről Szurdi Panni.

Az egyetemfoglalók képviseletében közölte: „Ha akarnánk sem lehetnénk egyszerre két helyen. Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak a Vas utcában.”

Mint arra emlékeztetett, az SZFE szeptember 14-én elkezdte a félévet: „a tanköztársaság keretén belül, az elfoglalt épületben a blokád szervezése mellett tanórák és kurzusok zajlanak”.

A hallgatók Lajos Tamás operatőr, az SZFE új kuratóriumának egyik tagjának csütörtökön az ATV Híradójában tett nyilatkozatára reagáltak, aki azt mondta, hogy az oktatáshoz megvan a helyszín és megvannak a tanárok is. Ezzel arra utalt, hogy az egyetem Vas utcai épületébe a hallgatók feltehetően nem engednék be őket.

Lajos Tamás kitért arra is, hogy az október elsejével sztrájkra készülő tanárok követelései szerinte politikai követelések, mert a kuratórium a magyar jogszabályok által adott és megengedett keretek között vont magához jogokat. Arra persze nem tért ki, milyen sajátos módon kapott a kuratórium ilyen-olyan jogokat.

Szurdi Panni a lapnak azt mondta, a kuratórium nem próbált meg velük kapcsolatba lépni, Lajos Tamás kijelentéseiről – így az esetleges új helyszínről, illetve új tanárokról – ők is csak a sajtóból értesültek. Mint mondta, korábbi követeléseik nem változtak: a blokádot addig tartják fenn, „amíg az egyetemi autonómia garanciáit az alapítói jogok törvényes gyakorlója, a minisztérium nem biztosítja számunkra”.  Ennek érdekében az SZFE hallgatói a múlt héten az ombudsmanhoz és az oktatási biztoshoz fordultak, szerintük ugyanis az innovációs és technológiai miniszter áthárította a felelősséget arra a kuratóriumra, amit ők nem ismernek el legitim vezetőként.

Figyelmébe ajánljuk