Hankó Balázs lesz az új kulturális és innovációs miniszter

  • narancs.hu
  • 2024. június 10.

Belpol

Kár, mert a korábban megszellőztetett Gulyás Gergely-Nagy Márton duó izgalmasabbnak hangzott.

Nem lehet azt mondani, hogy unalmas reggele lenne a kormánynak. Még épp csak felocsúdtak a tegnapi választások sokkjából, máris a kormányátalakítás keserű kenyerét kell rágcsálniuk. Ahogy korábban megírtuk, a Mandinernek lenyilatkozta Csák János miniszter, hogy két év után feláll a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) éléről.

 

Ezután a jobboldali sajtóban terjedni kezdett az az értesülés, hogy Csák helyét Gulyás Gergely és Nagy Márton fogja átvenni megosztva – ami egyben a minisztérium feldarabolását is jelentette volna.

Ehhez képest nemrég az MTI hivatalos hírként azt tette közzé, hogy a KIM egyben marad, az új minisztert pedig Hankó Balázsnak hívják.

A kormányzati munkában eddig jobbára szürke eminenciásként szereplő Hankóról részletes bemutatást is közöl a Távirati Iroda, ebből megtudjuk, hogy végzettségére nézve gyógyszerész, házas, négy gyermek édesapja, családjuk elég aktív elég aktív Gödöllő közösségi és egyházközösségi életben.

Hankó 2010-től az egészségügyért felelős államtitkárságon tanácsadóként dolgozott, ezt követően pedig 2017-től, mint az orvosegyetemek fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, majd 2020 nyarától mint felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár dolgozott Palkovics László miniszter mellett. A KIM-ben 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől pedig négy terület, a felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés, innováció államtitkáraként végezte feladatát – ahogy az MTI-nek mondja.

Miniszteri tervei kapcsán megjegyezte, hogy célja: „legyen egy egyetemünk 2030-ra a világ legjobb 100 intézménye között, legalább három az Európai legjobb 100-ban. Célom, hogy Magyarország legyen Európa 10 leginnovatívabb országa között”.

Ami a kultúrát illeti, arról azt mondta: „Feladatom és szándékom, hogy egyszerre lehessen a népi kultúrát vagy az anyanyelv ápolását mindennapjaink részeként megtartani, és a magas kultúra alkotásait is megvédeni.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk