Lemond Csák János miniszter

  • narancs.hu
  • 2024. június 10.

Belpol

A kulturális és innovációs miniszter két év után átadná a stafétát a fiataloknak, már meg is vannak az utódai.

A Mandiner írta meg a hírt hétfőn kora reggel, hogy váratlanul benyújtotta lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszter. A kormánylap arról számol be, hogy „pár hete” interjút kértek tőle, ám a választások estéjén személyesen találkoztak vele, ahol a miniszter elmondta, benyújtotta lemondását.

Csák elmondta, nem úgy tervezte, hogy a ciklus közepéig vezeti csak a tárcát, és nem is ezt beszélték meg 2022-ben Orbán Viktorral, most mégis így döntött. A miniszter az újságírói kérdésre a lemondás okairól úgy válaszolt:

„Három dolgot kért tőlem a miniszterelnök, ahogy minden tárcavezetőtől: az első, hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket. A rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtunk munkatársaimmal.

Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van. E tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.”

Mindehhez Csák még titokzatosan azt is hozzátette: „Ahhoz hasonló a helyzet, mint amikor van az embernek egy kitűnő autója, és tudja, hová akar menni. Jó sofőrből mindig több van, mint autóból, és persze üzemanyag is kell a tankba.” Miniszteri idejének eredményei közül Csák azt emelte ki, hogy egyfelől mostanra mindenki megértette, „nem az állam fog mindent finanszírozni, igenis mindenkinek bele kell tenni a munkát, hogy legyen közönsége”.

Másrészt – mint fogalmaz a miniszter – azt is világossá tették, hogy „a magyar kormánynak nem feladatunk az értékvilágunkkal szöges ellentétben álló eszméket finanszírozni”.

A nem annyira sikeres ügyek között említi ugyanakkor Csák a Zeneakadémia meghiúsult hatalmi vezetőváltását, mondván: „Az, hogy bizonyos körök rabul tartanak egyébként jobb sorsra érdemes intézményt, és hogy a legkiválóbb Kossuth-díjas művészeink kiállása ellenére, tekintélyüket félresöpörve egyesek saját érdekeiket az intézmény érdekei elé helyezik, nagyon sajnálatos. Majd megérik az idő a változásra.” A sok vitát kiváltó kulturális törvénytervezetről ugyanakkor nem beszélt a leköszönő miniszter.

Időközben az Index azt is megírta, hogy ki, illetve kik lesznek Csák utódai: a kultúra Gulyás Gergelyhez kerül, míg az innováció Nagy Mártonhoz, ezzel lényegében megszűnik a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.