Havi 5-10 ezer eurós ösztöndíjat kaphat egy vendégoktató a Mathias Corvinus Collegiumtól

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 10.

Belpol

Míg egy hazai egyetem adjunktusa nem keres 200 ezer forintot sem.

Akár havi 10 000 euró ösztöndíjat is kaphat egy vendégoktató a kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumtól, de a fiatalabbak (35 év alatt) is 5000 eurónyi juttatásban részesülhetnek, szúrta ki a Telex. Ahogy az intézmény honlapján írják: az összeg magába foglal utazást, egészségbiztosítást, szükség esetén vízumot, lakhatást, irodahelyiséget, részvételt külföldi konferencián és költőpénzt is. Az ösztöndíj időtartama két héttől legfeljebb egy évig tart.

A külföldi szakembereket (illetve külföldön élő magyarokat) célzó látogatói ösztöndíj program 2020-ban indult, idén februárban jelentették be az első neveket. Köztük van például

  • Benjamin Harris-Quinney, aki egy brit think tank vezetője, jelenleg pedig egy brit konzervatív bulvárlap, a The Daily Express publicistája,
  • vagy a 29 éves Francesco Giubilei, aki számos hazai kormánylapban publikált, és Olaszországban is aktív közéleti szereplő. Írt már könyvet például az olasz posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei vezetőjéről, Giorgia Meloniról.

A hírportál cikkében kitér arra, hogy az 5-10 ezer eurós ösztöndíjak már csak azért is figyelemre méltóak, mert a hazai egyetemi életben elérhető fizetések meg sem közelítik ezt az összeget. Ahogy a nyáron Urkom Aleksander, az ELTE adjunktusa megjegyezte:

542 EUR (192 506 forint). Ennyit keres ma Magyarországon egy egyetemi adjunktus, doktori végzettséggel, folyamatos kutatói és publikálási kötelezettséggel.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint egy egyetemi tanársegéd, aki doktori iskolába jár, vagy már el is végezte azt, 147 477 forint nettót keres.

AZ MCC-ről az alábbi cikben írtunk részletesen.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk