Havi 5 millió körüli összjövedelem MNB-vezetőknek

  • Böszörményi Jenő
  • 2015. február 8.

Belpol

A Matolcsy-vezette jegybankban csúnyán elbukott a 2 millió forintot meghaladó állami cégvezetői fizetések ellen indított orbáni szabadságharc.

Elérhetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa tagjainak vagyonnyilatkozatai is. Ezekből kiderül, hogy a Monetáris Tanács tagjai közül heten az MNB-től felvett fizetésüket éppen az MNB kizárólagos tulajdonában álló állami vállalatokban betöltött pozícióikkal fejelik meg további summákkal.

Balog Ádám az MNB elnökhelyetteseként havonta 1 845 312 forintot keres. Ezt egészítik ki még az alábbi tételek: Balog az MNB tulajdonában lévő Magyar Pénzverő Zrt. igazgatótanácsi elnökeként 710 500 forintot, az ugyancsak az MNB birtokolta DIPA Diósgyőri Papíripari Zrt. felügyelőbizottsági elnökeként 507 500 forintot, az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatótanácsi tagjaként pedig 507 500 forintot vesz fel havonta, s ezzel a három tétellel nagyjából meg is duplázta elnökhelyettesi fizetését. Balog ezenfelül részt vesz a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány munkájában, az előbbiben kuratóriumi elnökként 710 500 forint, az utóbbiban kuratóriumi tagként 507 500 forint a juttatása.

Balog alelnök markát tehát mindösszesen 4 788 812 forint üti havonta. S bár az elnökhelyettes a Pallas Athéné alapítványok kuratóriumában végzett munkájáért kapott egyik összeget az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak (amely, ha minden igaz, hamarosan megszűnik), a másik összeget a Szent Margit Kórház Szüleszetéért Pilishegyi János Alapítványnak ajánlotta fel, a költségek ettől független az adófizetőket terhelik. Így Balog összesen 3,6 millió forintot vehet kézhez.

Balog járandóságait is túlszárnyalja Kandrács Csaba fizetése, aki a Monetáris Tanács tagjaként 1 383 984 forint fizetést vihet haza havonta. Ehhez járulnak még a további mellékesek: tavaly év végén Kandrács lett az MNB által a rossz hitelek bankjaként létrehozott MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója, e minőségében 2,2 milliót keres, s ugyanitt az igazgatótanácsi elnökségéért még 710 500 plusz forintot is zsebre tehet minden hónapban. Kandrács emellett átvette az ugyancsak az MNB tulajdonában lévő Pénzjegynyomda Zrt. felügyelőbizottsági elnökségét, amelyért havonta 304 500 forint jár. Végül kuratóriumi tagságot is vállalt a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványnál, ahol tiszteletdíja 507 500 forint. Mindez együttesen 5 106 500 forint. Kandrács a vagyonnyilatkozatában ugyan jelzi, hogy a Pallas Athéné alapítványnál kapott juttatását „felajánlotta”, de azt nem, hogy kinek. Kérdésünkre elárulta, hogy a kedvezményezett eddig a Budapesti Szent Ferenc Kórház Alapítványa volt, s az összeget a jövőben is karitatív célokra kívánja fordítani. Kandrács összjárandósága a felajánlott összeg levonása után is 4,6 millió forint.

Az álláshalmozás és a vele járó fizetéshalmozás Balog és Kandrács esetében kirívó, a Monetáris Tanács többi tagja szolidabban halmozza állásait. Windisch László alelnök összesen plusz 1 milliót kap a Magyar Pénzverő felügyelőbizottsági elnökségéért és a Betétbiztosítási Alap igazgatótanácsi tagságáért. Gerhardt Ferenc alelnök pedig összesen 1,2 millió forintot vehet fel a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági és a GIRO Zrt. igazgatótanácsi elnökségeiért. Az OBA kivételével mindhárom cég az MNB tulajdonában áll. Windisch így összesen 2,6 millió, Gerhardt 2,8 millió forintos fizetést vesz fel az államtól különböző címeken. Bártfai-Mager Andrea, Kocziszky György és Pleschinger Gyula monetáris tanácsi tagok két-két MNB-tulajdonban álló cégtől vesznek fel fizetést az MNB-s fizetésükön felül, összesen 800 ezer és 1 millió forint körüli összegben.

Arra megyek

 

Fotó: MT

Matolcsy György MNB-elnök ugyan részt vesz két Pallas Athéné alapítvány kuratóriumában is – az egyikben elnökként, a másikban tagként –, ám az e két tisztségért őt havonta megillető 1 218 000 forint nem jelenik meg a vagyonnyilatkozatában. A vs.hu-nak adott tavaly augusztusi interjúban Matolcsy ugyan azt mondta, hogy 710 500 forintos elnöki tiszteletdíját automatikusan az Összefogás az Államadósság Ellen Alap számlájára utalja, ennek némileg ellentmondanak az Alap megszüntetéséről felröppent legutóbbi sajtóhírek, melyek szerint Matolcsy – a legkitartóbb támogatóként – évente 1 millió forintot utal az Alapnak. Akárhogy is, e juttatásokat – a felajánlás ellenére – a Monetáris Tanács más tagjaihoz hasonlóan fel kellett volna tüntetnie a vagyonnyilatkozatában.

A Monetáris Tanács kilenc tagja közül – vagyonnyilatkozata szerint – egyedül Cinkotai János Bélának nincs semmilyen más állása, megbízatása.

Az előző ciklusban még vehemens kampány folyt az MNB vezetőinek magas fizetése miatt, amelyet egyébként az akkori jegybankelnökre, Járai Zsigmondra szabva még az első Orbán-kormány határozott meg. A 2 millió forintot meghaladó állami cégvezetői fizetések ellen indított szabadságharc azonban, úgy tűnik, ez esetben is elbukott: a MNB-ben többnyire éppen az MNB-hez köthető vállalatoknál betöltött igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági vagy vezérigazgatói állások révén sikerül jóval az egykor még 2 milliósnak mondott plafon fölé emelni a fizetéseket. Ja, kérem, változnak az idők.

(Matolcsy György vagyonnyilatkozatára vonatkozó kérdéseinket eljuttattuk az MNB sajtóosztályára; a válaszról, amint megérkezik, tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.