Havi 8000 forintot kér a szülőktől egy állami gimnázium a tanárok fizetésének kiegészítéséhez

  • narancs.hu
  • 2022. október 1.

Belpol

Mert az állam ingyen várja el a pluszmunkát.

Nyílt levelet tett közzé Facebook-oldalán az állami fenntartású, budapesti Madách Imre Gimnázium, a levélben azt írják, 2023. január elsejétől minden tanuló után havi 8000 forint támogatást kérnek, testvérek esetén összesen 12 ezer forintot.

Mint felhívják rá a figyelmet, elveikkel ellentétes, hogy „az államilag ingyenesen garantált oktatásért anyagi támogatást” kérjenek. Hozzáteszik azonban: „Ahhoz, hogy ne kelljen végignéznünk gimnáziumunk leépülését, színvonalának csökkenését, ezért a jelenlegi és az egykori iskolahasználókhoz fordulunk segítségért.”

A leírás alapján a tanáraik munkaideje jelentősen meghaladja a heti 40 órát, és fel is sorolják azokat a pluszmunkákat, amit eddig ingyen kellett elvégezniük, vagyis az államtól ezért nem kaptak pluszpénzt, viszont rengeteg idejüket elvitte.

A 40 órán felül a hetente összeszámolt plusz órák száma 24, amit a tanulmányi versenyekre való felkészítések, házi versenyek szervezése, próbanyelvvizsgák, próbaérettségik, projekt-tevékenységek stb. tesznek ki.

Ezeket, mint írják, január 1-jétől nem tudják ellátni, amennyiben külső forrás vagy állami segítség nem érkezik. Ezért kérik egységesen minden diák után a havi 8 ezer forintot.

Kiemelik: „Ez az összeg csökkenhet, ha a következő 3 hónapban 50%-ot meghaladó béremelés lesz (min. 30% béremelés+20% infláció). Megszűnhet, ha elérjük a diplomás átlagbérre vonatkozó 80%-os ajánlást és megvalósul egy igazságos bérrendszer, valamint a működtetési költségek is megnyugtatóak lesznek” – írta a gimnázium nevelőtestülete és a szülői választmánya a felhívásukban

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk