Hidvéghi: A Fidesznek fontosabb a keresztény értékek védelme és a migráció megállítása, mint a pártfegyelem

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 6.

Belpol

A néppárt és a Fidesz vitája a bevándorlásról szól, amelyben a Fidesz nem enged.

A Fidesz számára az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása fontosabb a pártfegyelemnél, ebben nem engedünk – nyilatkozta Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója szerdán újságíróknak.

Hidvéghi Balázs arra reagált, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője kedden három feltételt – a magyar kormány Brüsszel elleni kampányának leállítását, az EPP tagpártjaitól való bocsánatkérést, és a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti megmaradásának biztosítását – nevezett meg, amelynek teljesülése esetén elkerülhető a Fidesz EPP-tagságának megszüntetése.

Nem került napirendre a Fidesz kizárása Néppárt frakcióülésén

Csak a Fideszen múlik, hogy maradnak-e a Néppártban. Weber szerint a Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget. A Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget, pedig a következő napok az utolsó esélyt jelentik számára, hogy megmutassa, kész az Európai Néppárt része lenni, amelyre a kompromisszumok keresése a jellemző - mondta az EPP frakcióvezetője a PAP lengyel hírügynökség szerdán közzétett cikkében.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: az Európai Néppárton belül a vita a bevándorlásról szól, a Fidesz pedig mindenkinek, így Manfred Webernek a véleményét is meghallgatja.

"Az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása a Fidesznek, ugyanakkor fontosabb a pártfegyelemnél. Ebben nem tudunk engedni" –  jelentette ki.

A CEU-ra vonatkozó kérdésre válaszolva a Fidesz kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: a "Soros-hálózat minden követ megmozgat a saját érdekeinek a képviseletében". Hozzátette: Budapesten működik a Közép-európai Egyetem, megfelelően a magyar törvényeknek, az oktatás pedig nemzeti hatáskörben eldöntendő téma, így az ezzel kapcsolatos kritika nem megalapozott.
Megjegyezte: Magyarországon minden oktatási intézményre ugyanazok a szabályok és törvények vonatkoznak, és mindenkinek be kell tartania ezeket, még Soros György egyetemének is.

Neked ajánljuk