Hiller István szerint az MMA környékén kell keresni L. Simon László kirúgásának valódi okát

  • narancs.hu
  • 2023. november 10.

Belpol

A World Press Photo körüli ügy csak apropó lehetett.

Nem a World Press Photo kiállítás körül kirobbant ügy áll L. Simon László menesztésének hátterében – állítja Hiller István, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában szólalt meg a Nemzeti Múzeum igazgatójának hétfői kirúgásával kapcsolatban.

A szocialista politikus a műsorban arról beszélt, hogy a mi hazánkos Dúró Dóra által gerjesztett feszültség csak apropót adott a kormánynak arra, hogy gesztust gyakoroljon a radikális jobboldal szavazói felé, az igazgató menesztésnek valódi ok ezzel szemben szerint az, hogy

L. Simon László egy hónappal ezelőtt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésén megakadályozta a leköszönő elnök tiszteletbeli elnökké választását.

Hiller elmondta, a kérdés kifejezetten L. Simon közbenjárására került le a napirendről. „Én nagyon nagy biztonsággal mondom, hogy mivel Csák miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia neves zenész elnöke között egy teljesen más ügyben nagyon erős szakmai kapcsolat van – ez az Zeneakadémia ügye –, ez a szövetség elbírja azt, hogy ha megakadályozza valaki, hogy az elnökből tiszteletbeli elnök legyen, akkor a Fideszen belül bizony ez a társaság kimondottan befolyásos” – fogalmazott Hiller István, majd megjegyzete, ha nem lett volna a World Press Photo kiállítás ügye, később találtak volna más okot L. Simon kirúgására. A szocialista politikus egyébként azt is valószínűnek tartja, hogy Csák János a döntés előtt egyeztetett Orbán Viktorral.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?