Csák János kirúgta L. Simon Lászlót

Belpol

Nem maradt következmény nélkül a Dúró Dóra által kirobbantott műbalhé. L. Simon visszautasítja, hogy gyerekeinket tőle vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.

Csák János kulturális és innovációs miniszter – mint a munkáltatói jogkör gyakorlója – hétfőn átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát

– közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn.

A közlemény szerint a miniszter indoklásában kifejtette, hogy

a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – tették hozzá a közleményben.

Az elmúlt napokban nagy visszhangot váltott ki, hogy – Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom politikusának kezdeményezésére – kitiltották a 18 éven aluliakat a Magyar Nemzeti Múzeum World Press Photo kiállításáról, mely a 2023. november 5-ig volt megtekinthető –, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Dúró szerint az a baj, hogy a tárlaton a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az "LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot", emellett a "meleg idősotthont" ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg a kiállítás látogatói például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

A Mi Hazánk akciója nyomán először kitiltották a 18 éven aluliakat a kiállításról. Dúró törvényességi felügyeleti eljárást kért Csák Jánostól. A tárcavezető válaszában közölte, hogy a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon az intézmény főigazgatóján, L. Simon Lászlón, így aztán a döntés értelmében 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet. 

Majd mégis bemehettek a kiskorúak is a tárlatra, mert bár tiltást jelző tábla és tájékoztatás volt az intézményben, de mivel a Magyar Nemzeti Múzeum senkitől nem kérheti el a személyi igazolványát, "öneldöntési" alapon bárki válthatott jegyet.

A múzeumigazgató kirúgásáról elsőként beszámoló Index elérte L. Simon Lászlót, aki azt mondta, a történtekre később reagál.

Frissítés

L. Simon László kirúgásának híre után nem sokkal sajtónyilatkozatot tett közzé a Facebook oldalán. Azt írta, 

"Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt."

A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt.

A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.  Ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében: "Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)"

A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.

Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk