A szerk.

Az eldobott fügefalevél

A szerk.

Amikor most, sokadik bukása után áttekintjük életpályáját, mintha valami abszurd regényhőst látnánk; vagy inkább az Orbán-rezsim személyi állományának egyik tipikus karrierútját.

Kiszámíthatatlan és pragmatikus; néha ki-kibeszél a kórusból, de minden körülmények között lojális; alkalmanként az ellenzéki sajtó felé is nyitott, de a legblődebb központi hazugságot is rezzenéstelenül kolportálja; az ún. emberarcú fideszes, aki ezt az emberi arcot a legkínosabb ügyekért is készséggel leveti. És művész is – ezt semmiképp se feledjük. Vagyis valaha az volt. Az ember, aki minden csak volt: költő, tanácsadó, kultúrpolitikus, műemlékvédelmi felügyelő, államtitkár, és immár intézményvezető is. Talán a földbirtokosság a legtartósabb énje, bár még az sem, hiszen a birtok a fitneszedző feleség nevén van.

Pályája a 90-es évek közepén rugaszkodik el. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar–történelem szakos tanári oklevelet, majd az ELTE bölcsészkarán magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett Fejér megyei srác a fővárosi bölcsész­értelmiség fiatalos köreiben mozgott ekkor. Ez nagyrészt a virágkorát élő – az Írószövetségtől már független – József Attila Kört jelentette. Ám a népies és az avantgárd líra összekalapálásával kísérletező ifjú költő számára a JAK baloldali-liberális közege sem politikailag, sem szakmailag nem válhatott otthonossá; akkoriban ezt a területet nagyon erős költői-írói hangok uralták. A magát észrevétetni hiába akaró L. Simon aztán megérezte a korszak hívó szavát, és 1998-ban néhány hasonló gondolkodású barátjával kilépett a JAK-ból, majd létrehozta annak „konzervatív” riválisát, a Fiatal Írók Szövetségét. Az L. Simon elnöksége alatti FISZ legmaradandóbb gesztusa az volt, amikor nem határolódott el Döbrentei Kornél antiszemita beszédétől 2004 elején. Hősünk ekkor már a nemzeti kulturális örökség miniszterének, Rockenbauer Zoltánnak is a tanácsadója volt. Az Írószövetség kettészakadt, a tagság jelentős szerzői a Szépírók Társaságába álltak át, kialakult a kétosztatú szervezeti struktúra: a Szépírók és a JAK az egyik oldalon, az Írószövetség és a FISZ a másikon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk