A szerk.

Az eldobott fügefalevél

A szerk.

Amikor most, sokadik bukása után áttekintjük életpályáját, mintha valami abszurd regényhőst látnánk; vagy inkább az Orbán-rezsim személyi állományának egyik tipikus karrierútját.

Kiszámíthatatlan és pragmatikus; néha ki-kibeszél a kórusból, de minden körülmények között lojális; alkalmanként az ellenzéki sajtó felé is nyitott, de a legblődebb központi hazugságot is rezzenéstelenül kolportálja; az ún. emberarcú fideszes, aki ezt az emberi arcot a legkínosabb ügyekért is készséggel leveti. És művész is – ezt semmiképp se feledjük. Vagyis valaha az volt. Az ember, aki minden csak volt: költő, tanácsadó, kultúrpolitikus, műemlékvédelmi felügyelő, államtitkár, és immár intézményvezető is. Talán a földbirtokosság a legtartósabb énje, bár még az sem, hiszen a birtok a fitneszedző feleség nevén van.

Pályája a 90-es évek közepén rugaszkodik el. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar–történelem szakos tanári oklevelet, majd az ELTE bölcsészkarán magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett Fejér megyei srác a fővárosi bölcsész­értelmiség fiatalos köreiben mozgott ekkor. Ez nagyrészt a virágkorát élő – az Írószövetségtől már független – József Attila Kört jelentette. Ám a népies és az avantgárd líra összekalapálásával kísérletező ifjú költő számára a JAK baloldali-liberális közege sem politikailag, sem szakmailag nem válhatott otthonossá; akkoriban ezt a területet nagyon erős költői-írói hangok uralták. A magát észrevétetni hiába akaró L. Simon aztán megérezte a korszak hívó szavát, és 1998-ban néhány hasonló gondolkodású barátjával kilépett a JAK-ból, majd létrehozta annak „konzervatív” riválisát, a Fiatal Írók Szövetségét. Az L. Simon elnöksége alatti FISZ legmaradandóbb gesztusa az volt, amikor nem határolódott el Döbrentei Kornél antiszemita beszédétől 2004 elején. Hősünk ekkor már a nemzeti kulturális örökség miniszterének, Rockenbauer Zoltánnak is a tanácsadója volt. Az Írószövetség kettészakadt, a tagság jelentős szerzői a Szépírók Társaságába álltak át, kialakult a kétosztatú szervezeti struktúra: a Szépírók és a JAK az egyik oldalon, az Írószövetség és a FISZ a másikon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.