Hivatalosan is helyettesíti már az applikáció a védettségi kártyát

  • narancs.hu
  • 2021. május 22.

Belpol

De csak az oltottak esetében.

Rendeletben erősítette meg a kormány, hogy a védettséget igazoló kártya egyenértékű a védettséget igazoló EESZT-s applikációval. A QR-kódos hiteles igazolás egy másik alkalmazás (az EESZT Covid Control) segítségével olvasható le, és alapvetően ugyanazokat az információkat tartalmazza, mint a kártya: a védett személy nevét, tajszámát, az első oltás dátumát, illetve azt, hogy az illető védett a SARSCoV-2 vírussal szemben.

Ahogy a kártya, az applikációs igazolás is elvileg csak a személyazonosság igazolásával érvényes. Mint ismert, a személyes adatokat nem rögzíthetik ellenőrzéskor.

Mindez azt jelenti, hogy azokon a rendezvényeken, vendéglátó- és egyéb helyeken, ahol a belépés feltétele a védettségi igazolvány megléte, az applikációt is kötelesek elfogadni.

Ez a technikai megoldás orvosolhatja ugyanis azt a problémát, hogy a már beoltottak közül sokan nem kapták meg időben (az első oltást követően), akár hetekkel később sem a plasztikkártyát.

Az applikáció egyelőre az oltottság esetében jelent védettséget, vagyis egyelőre csak az oltást felvevők használhatják, ez nem megoldás azok számára, akik átestek a fertőzésen, de még nincs róla igazolásuk, és nem kaptak még oltást.

(koronavirus.gov.hu)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk