Fenyegetéssel szervezték be Karikó Katalint, saját bevallása szerint semmilyen írásos jelentést nem adott

  • narancs.hu
  • 2021. május 22.

Belpol

Ügynökként tartotta számon a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében kulcsszerepet játszó magyar kutatóbiológust a kádári állambiztonság.

Az elmúlt napokban kezdtek el keringeni Karikó Katalin állambiztonsági kartonjának adatai a közösségi oldalakon. A kutató beszervezését részletező fotó Bálint László A hálózati nyilvántartás szereplői: az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében, 1945-1990 című könyvéből származik.

A kutatóbiológust kartonja szerint 1978-ban szervezték be, amikor a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban megkezdte a doktori tanulmányait. A kémelhárítással foglalkozó III/II.-es osztály foglalkozott vele „Lengyel Zsolt” fedőnévvel, titkos megbízott minősítéssel.

Karikó a Telexnek küldött nyilatkozatában azt írja, hogy apja 1956-os forradalmi részvételére hivatkozva fenyegették meg, hogy ellehetetlenítik a szakmai munkáját, ezért írta alá a beszervezési papírt, de soha nem adott írásos jelentést.

„Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak.

Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, 'bűnös' múltjára hivatkozva, engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot.

Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.

Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani. Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet.”

A lap kiegészítésképp azt írja, Karikó Katalin édesapja, Karikó János 1956-ban a Forradalmi Tanács tagja volt Kisújszálláson. Hentesi állásából a forradalom alatti szerepére hivatkozva „izgatás” miatt '57-ben elbocsátották, és négy évig állást sem kapott.

Orbán-Schwarzkopf Balázs, az ÁBTL kutatója a Telexnek azt mondta, hogy tudományos vonalon megszokott volt az, hogy a kutatókat a III/II. Csoportfőnökség alá sorolták, és külföldi behatolási kísérletek, például ipari kémkedéssel kapcsolatos elhárításban vártak tőlük jelentéseket.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk