Horthy szegedi emléktáblája ellen tiltakozik a Mazsihisz

  • narancs.hu
  • 2022. október 2.

Belpol

A szövetség arra kéri a kormányt, akadályozza meg a tábla felavatását.

Elfogadhatatlannak tartja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, hogy októberben Szegeden egész napos rendezvényt tartanak Horthy Miklós egykori kormányzó tiszteletére, és emléktáblát is avatnak, ráadásul egy kormánypárti képviselő is beszédet fog mondani. 

Mint a Szegeder nemrég beszámolt róla, az újszegedi Délvidék Házban október 15-én a Vitézi Rend Csongrád-Csanád és Békés megyei törzskapitányságának tagjai emlékeznek meg Horthy Miklósról, akinek nevét a rendezvény leírása szerint „a mai napig egyesek összevonják negatív ideológiákkal és meg nem érdemelt módon kezelik emlékét”. A program szerint azon a szombaton 16 órától konferenciát rendeznek A magyar békekötés dilemmái 1944-ben címmel, 18 órától pedig Országgyarapító Horthy Miklós címmel  nyílik kiállítás. Ekkor tervezik fölavatni Túri Török Tibor Horthy-domborművét. Beszédet mond Mihálffy Béla szegedi országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) is.

A Mazsihisz vasárnapi közleménye a rendezvény kapcsán emlékeztet arra, hogy Horthy Miklós antiszemita meggyőződésű volt, és felelős több százezer magyar állampolgár haláláért.

„A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden éppen a kormánykoalíció egyik parlamenti képviselője, Mihálffy Béla készül beszédet tartani az antiszemita kormányzó tiszteletére. Szövetségünk felhívja a Fidesz-KDNP-frakció minden tagjának  figyelmét arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan, és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására. A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan. Amennyiben a magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz kérése nem találna meghallgatásra, úgy a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudjuk tekinteni, nem többnek” – érvel a Mazsihisz.

A Heisler András által aláírt közlemény azt kéri a kormánykoalíció képviselőitől, tartsák tiszteletben a miniszterelnök 2015-ös parlamenti beszédét,  amelyben az is elhangzott, nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás”.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után a KDNP sajtóosztálya szerkesztőségünknek küldött levelében közölte, Mihálffy Béla nem vesz részt az eseményen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk