Hússzor annyiba került a Kisvárda stadionja, mint amennyi az eredeti tervben volt

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 8.

Belpol

Repkednek a milliárdok.

„A stadion ára a 2014-es 120 millió hússzorosára, 2 498 440 799.00 forintra nő. Áfa nélkül” – írja a 168 Óra a jelenleg az NB I-ben vitézkedő Kisvárda FC új létesítményéről, amelyet szombaton a Fradi elleni meccsen fognak felavatni. Azt írják, hogy az építkezésre 2014-ben eredetileg 120 millió forintot szánt az Orbán-kormány, később viszont „észvesztően drágulni kezdett, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították”, és még abban az évben 800 milliót hozzácsaptak a költségekhez, ám ez a későbbiekben előbb 1,5, később 2 milliárd forintra emelkedett. A vélhetően utolsó költségnövekedést az okozta, hogy áprilisban – jobb később, mint soha – rájöttek arra, hogy az épülő stadion melletti strand termálvizének a hulladékhőjét is hasznosíthatják – ez azonban további 473 milliós költséget jelentett, és így jött ki végül a majd’ 2,5 milliárdos végösszeg.

A 168 Óra arra is emlékeztet, hogy a Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszter tulajdonában lévő klub Lélegzetelállító fotók a stadionról címmel ad közre egy galériát a létesítményről, amelynek a próbaüzemét hétfőn indították el.

A Kisvárda FC három forduló után három vereséggel tökutolsó az NB I-ben, játékosainak még gólt rúgni sem sikerült.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.