A Fidesz eszközével von párhuzamot az MTA a kormány és a Rákosi-korszak között: utoljára akkor fenyegette megszűnés az intézményt

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 8.

Belpol

Tudta?

„Tudta, hogy az 1825-ben felállított Magyar Tudományos Akadémia egyszer majdnem megszűnt? Amikor 1948-ban a Magyar Dolgozók Pártja az Akadémiával szemben felállította a Tudományügyi Minisztériumként működő Magyar Tudományos Tanácsot” – írja Facebook-oldalán az MTA.

Magyar Tudományos Akadémia – MTA – hivatalos oldal

1945–1948 között a Magyar Tudományos Akadémia a megszűnés határán volt.

Az Akadémia a poszthoz csatolta történeti leírását is, ahol részleteiben is olvasható, hogy a második világháborút követően az MTA több okból is a megszűnés határára jutott, annak munkája, anyagi helyzete miatt ellehetetlenült, a földbirtokait felosztották, a pénz- és értékpapírvagyona a hiperinflációban semmissé lett, bérházait államosították… Majd a Magyar Kommunista Párt és később a Magyar Dolgozók Pártja felől is éreztek veszélyt, ami 1948-ban, az MTT felállításával vált politikai fenyegetettséggé.

Mint ismert, az MTA kutatóintézeteitől épp most vont el a kormány – illetve az Országgyűlés – 25 milliárd forintot, hisz’ a jövőben ezt az összeget kontroll alatt, a Palkovics László vezette minisztériumon keresztül kapják majd meg. Az intézmény az akadémiai függetlenséget és a kutatás szabadságát félti. Nem véletlenül… Hiába tárgyalt az MTA vezetése több körben is Palkoviccsal, a javaslataikat simán lesöpörték az asztalról, mert Palkovics szerint nincs szó a kutatóintézetek államosításáról, a kutatásra szánt pénzeket akarják hatékonyabban elkölteni.

Szellem és erőszak - Így darálták be a Magyar Tudományos Akadémiát

Korábban is érte politikai támadás a Magyar Tudományos Akadémiát - hét évtizede egyszer már sikerült is felszámolni az autonómiáját.

Figyelmébe ajánljuk