Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a DK a kormány irodaház-vásárlásai ügyében

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 21.

Belpol

600 milliárdért vettek irodaházakat Tiborczéktól, ráadásul egyes számítások szerint a piaci árhoz képest 40 százalékkal túlárazva. 

A DK feljelentést tesz a kormány 600 milliárd forintos irodaépület-vásárlása ügyében, hűtlen kezelés miatt – közölte Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese szerdán.

Arató emlékeztetett arra, hogy a kormány 600 milliárd forintért, a sajtóban megszólalt szakértők szerint legalább 40 százalékkal túlárazva vesz meg irodaházakat Zugló városközpontban, a Dürer Parkban és a Kopaszi-gátnál. Az eladók között a miniszterelnök veje, Tiborcz István, és Garancsi István is feltűnnek, a szóban forgó többszáz milliárd forint közpénz tehát Arató szerint "most is családban marad, mint mindig".

"Amikor hónapokkal ezelőtt a parlamentben arról kérdeztem a kormányt, hogy miért erre költik ezt a közel 600 milliárd forintot, Fónagy János nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár azt válaszolta, hogy a kormányzati kiadások csökkentése miatt van szükség az ingatlanvásárlásra. A kormány tehát képes volt azt mondani, hogy a spórolás miatt kell százmilliárdokat fizetnie a miniszterelnök vejének. Meglopnak minket, és közben cinikusan azt hazudják, hogy ezzel járunk a legjobban" – fogalmazott Arató. 

A politikus azt is sérelmezte, hogy mindez egy lakhatási válság közepén történt, amikor szerinte még tisztességes áron sem vehetne magának irodaházakat a kormány 600 milliárd forintból, nem hogy túlárazva. "Ennyi pénzből a kormány nagyjából 15 ezer lakást vehetne, hogy támogassa a fiatalok otthonteremtését vagy szociális bérlakásprogramot indítson. Az Orbán-kormány ezt a pénzt mégis magára költi, a vásárlással ráadásul az Orbán-család keres százmilliárdokat" – tette hozzá.

Még május végén derült ki, hogy a kormány megveszi a Tiborcz-Garancsi érdekeltségi körében megvalósuló Dürer Park túlméretezett irodaházait, és azokba a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztériumot és több más hivatalt költözteti be. A Dürer Park mellett a Bosnyák térnél épülő irodakomplexumban is bevásároltak, illetve a Kopaszi-gátnál is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy júniusi kormányinfón mindezt azzal indokolta, hogy a cél, hogy ne kelljen bérleti díjra költeni, és a minisztériumok saját ingatlanokban legyenek. 

A Válasz Online számításai szerint ugyanakkor a kormány legalább 40 százalékkal többet fizetett Tiborczéknak az irodaházakért a piaci árnál, ráadásul a lap szerint ebből az irodaházakért kifizetett árból egy metróvonal is kijött volna. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk