Hvg.hu: Magánnyomozókkal figyeltetnek fideszesek ellenzéki politikusokat

  • narancs.hu
  • 2021.12.01 10:37

Belpol

A lapnak nyilatkozó forrás szerint az előválasztás idején megszaporodtak az ilyen jellegű munkák. 

Több olyan, ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolga kapott megbízást az elmúlt hónapokban fideszes körökből az előválasztáson sikerrel szereplő ellenzéki politikusok magánéletének „feldolgozására” – írja a hvg.hu.

A lap azt írja, az ilyen megbízások alapja, hogy a célszemélyről a tudta nélkül készüljön egy úgynevezett operatív környezettanulmány, ami titokban készül el és az adatszolgáltatók sincsenek tisztában azzal, hogy annak elkészítésében segédkeztek. Mindez azért lehetséges, mert az operatív környezettanulmányt készítő magánnyomozó úgynevezett „legenda” felhasználásával dolgozik.

Például ha egy kistelepülésen élő ellenzéki politikusról gyűjt információt, akkor a célszemély lakókörnyezetében természetesen nem magánnyomozóként, hanem például családfakutatóként bukkan fel, megtévesztve azokat, akiktől az információkat szerzi. Egy ilyen munka során nem csak a célszemélyről, de annak családtagjairól is kiderülhetnek olyan információk, amelyeket egy politikai kampányban fel lehet használni a célszemély lejáratására vagy befeketítésére. 

A lapnak név nélkül nyilatkozó egyik magánnyomozó arról beszélt, hogy az ilyen típusú munkát ő is közvetítő útján szerzi, a közvetítők általában szintén volt titkosszolgák, akik nyilván leszedik a saját részüket. Elmondása szerint

az ilyen politikai jellegű munkák az előválasztáskor, illetve az után indultak be,

és a kis halak mellett azokat az országosan ismert politikusokat is a „mezítlábasakkal” dolgoztatják fel, akikre a szakszolgálatot a pozíciójuk miatt nem tudnák ráküldeni.

„2010 előtt a baloldalról is kaptunk ilyesmi munkákat, de aztán idővel onnan már nem, valószínűleg a pénzük fogyott el. Ma már csak a Fidesz tudja ezt megfizetni” – mondta a lap forrása, aki a megismert adatok birtokában klasszikus magántitkosszolgálati munkaként jellemezte a Karácsony Gergely lejáratását szolgáló Városháza-gate-et, hozzátéve, hogy a kormányzati körök akár külföldi magáncégek segítségét is igénybe vehetik egy-egy ilyen akcióban a hazai titkosszolgálatok tudta nélkül.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

"Orbán rendszere radikálisan ellenségelvű és megosztó"

  • Farkas Zsolt

"Az orbánizmus lényege az orbánizmus: vagy Orbán Viktor és jogállampárti magánhadserege, a Fidesz katonája vagy, zsoldosa, önkéntese, fanatikusa, szolgálója, kliense, rajongója (mintegy 2,5 millió szavazó Mo.-n), vagy ellensége, ellenzője, kritikusa, utálója, megvetője, vádlója vagy (legalább dupla annyi szavazóképes ember Mo.-n)."