444: Szombaton bejelentik Orbánék új szélsőjobbos európai frakcióját

  • narancs.hu
  • 2021. december 1.

Belpol

A lap úgy tudja, hogy az Identitás és Demokrácia frakciójához fognak csatlakozni a fideszesek. 

Jó ideje dolgozik egy új európai pártcsalád összehozásán Orbán Viktor, amióta a Fidesz otthagyta az európai néppárti frakciót, a szélsőjobbhoz húzó pártok a nyáron egy szuperállam elleni pártkoalícióban is egyesültek, a cél pedig az lenne, hogy az Európai Parlamentben hozzanak létre egy új politikai csoportot. 

A 444.hu úgy tudja, hogy a megállapodás mostanra meg is született,

szombaton pedig be is jelentik az új szélsőjobboldali frakció megalakulását Varsóban.

A lap szerint az új frakció lényegében a 2019-ben alakult, szélsőjobbos-euroszkeptikus Identitás és Demokrácia nevű frakció kibővítését jelentené, ehhez csatlakozna a Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24, és a szintén lengyel Partia Republikanska három politikusa, valamint a spanyol szélsőjobboldali Vox párt négy képviselője.

A két lengyel és a spanyol párt eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában ült, ennek a frakciónak a létszáma így a három párt kilépésével 63 főről 32-re csökken.

Az Identitás és Demokrácia tagja amúgy a Matteo Salvini-féle olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német Alternative für Deutschland (AfD). Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz a Néppárt és a szociáldemokraták után.

FRISSÍTÉS: 

A hír megjelenése után Novák Katalin családügyi miniszter a Facebook-oldalán kommentálta a hírt, és azt írta, "a más tartalmű, ellentétes híresztelésekkel szemben biztosíthatok mindenkit arról, hogy a Fidesz csak demokrata konzervatív pártokkal fog a jövőben is együttműködni". 

Hozzátette ugyanakkor, hogy céljuk, hogy "a nemzeti érzelmű, szabadságpárti, bevándorlás-ellenes, a hagyományos családi értékeket tisztelő embereknek minél erősebb képviselete legyen az európai döntéseknél", és hogy pénteken tényleg Varsóba utaznak, "hogy a következő lépést megtegyük". 

Az általában szélsőjobboldaliként definiált szóban forgó pártok a Fidesz szókészletében egyébként Novák jellemzésének felelnek meg, a Fidesz prominensei pedig az utóbbi időben többször is találkoztak a képviselőikkel, és a közös európai fellépésről tárgyaltak. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk