Márki-Zay: Még a választások előtt létrejön egy új konzervatív párt

  • narancs.hu
  • 2021. december 1.

Belpol

Márki-Zay Péter gőzerővel dolgozik egy új konzervatív párt építésén, miközben a közös lista kialakítását a pártokra bízta. A kormányprogram alakulóban.  

"A Mindenki Magyarországa Mozgalmat nem tervezzük párttá alakítani, viszont egy konzervatív párt építése gőzerővel halad előre" – mondta a 168 Órának adott interjújában Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke, az előválasztáson győztes közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay arról beszélt az interjúban, hogy szeretne "egy nem tolvaj és korrupt, konzervatív emberek számára elfogadható jobboldali pártot létrehozni".

"Azt gondolom, hogy ezt már a jövő év elején – még a választások előtt – meg fogjuk tenni"

– mondta, hozzátéve, hogy Pozsonyban tárgyalt Mikuláš Dzurindával, az Európai Néppárt alapítványának az elnökével, jövő héten pedig az Európai Néppárt elnökéhez, Donald Tuskhoz megy Varsóba.

Arról is beszélt, hogy kikre alapulna az új párt: "Mi azt szeretnék, hogy a Pálinkás József-féle Új Világ Néppártból és a Gémesi György-féle Új Kezdetből, valamint jobboldali polgármesterekből, volt miniszterekből, nagykövetekből és értelmiségiekből álló kör, ide tartoznak a volt fideszesek, KDNP-sek, azok, akik nem tolvajok és jobboldaliak, összefogjanak. Tehát egy tisztességes jobboldali pártot fogunk csinálni, amelynek az Európai Néppártban a helye."

Hozzátette, miniszterelnök-jelöltként a kampányban a választásokig ő mindenképp szeretne pártfüggetlen maradni, de ettől függetlenül támogatni fogja az új jobboldali párt létrehozását. 

Azt is mondta, hogy a közös lista ügyét a pártokra bízták, de formálódik a kormányprogram:

"Egyértelmű prioritás a közös program kialakítása. A közös listán a pártok majd 'eltárgyalgatnak', várhatóan ez egy hosszadalmasabb tárgyalás, végleges formája a jövő év elejére várható.

A kormányprogram jelentős részei például, hogy maradjon a kerítés, illetve kiutasítjuk a Fidesz-migránsokat ez már kész. Természetesen sok más eleme is megvan, egyes részeit pedig tovább pontosítjuk." Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóval is tárgyalt szakpolitikai kérdésekről. 

A közös listáról folyó tárgyalásokon az MMM képviselője is jelen van, de Márki-Zay arról beszélt, hogy ő ebbe nem folyik bele, csak 3 kérése volt:

  • hogy a listán ne szerepeljen olyan jelölt, akit bármilyen olyan üggyel lehet támadni, amely veszélyeztetné az ellenzéki összefogás választási sikeré;
  • hogy legyen hetedik frakció;
  • és hogy legyen három roma jelölt a listán.

"Azt gondolom, hogy ezek a kérések teljesíthetőek lesznek" – fogalmazott. 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt javaslatával kapcsolatban beszélt arról is, hogy támogatná-e a marihuána legalizálását: erről azt mondta, ennek több fokozata van és meg kell vizsgálni, mert bár általánosságban ellenzi, el tudja képzelni, hogy megvizsgálják a nyugati országok tapasztalatait, többen is a svájci mintát ajánlották a figyelmébe. "Én nyitott vagyok rá, hogy ezt a kérdést alaposan megvizsgálja a társadalom. Abban is biztos vagyok, hogy a Fidesznek nagyon komoly érdeke lenne a könnyű drogok dekriminalizálása. Több fideszes ellen zajlik eljárás kábítószeres ügy miatt, szóval az ő érdekükben is áll, hogy legalább a fogyasztás miatt ne ültessék le őket" – mondta. 

Emellett bírálta a kormány járványkezelését, mint fogalmazott, "ha egy portásra bíztuk volna Hódmezővásárhelyről a járványkezelést akkor is jobban járt volna az ország", és több tesztelést sürgetett, illetve arról is beszélt, hogy a választási ígérgetések és túlköltekezés következménye, hogy ennyire elszabadultak az árak. "Akármekkora nyugdíj emelést is tervez a kormány, az nem fog tudni lépést tartani az élelmiszerek növekvő árával" – mondta. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk