Hvg.hu: Maruzsa nem ül le egyeztetni az ukránokkal a vitatott tankönyv ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 15.

Belpol

Pedig nemcsak a tankönyv, hanem a menekült ukrán gyerekek itteni iskoláztatása is fontos kérdés lenne.

Mint ismert, megjelent egy nyolcadikosoknak szóló földrajzkönyv, amely egészen szürreális módon magyarázza Ukrajna jelenlegi helyzetét. A könyv állításai miatt az ukrán külügy a magyar földrajzkönyv Ukrajnáról szóló részének azonnali korrigálását követeli.

A Hvg.hu információi szerint Balog István – aki Ljubov Nepop eddigi ukrán nagykövet augusztusi távozása óta ideiglenes ügyvivőként vezeti a nagykövetséget – személyesen jelezte a magyar külügyi tárca illetékeseinek a problémát, sőt szóbeli diplomáciai jegyzéket is átadott, amelyben tiltakozik a tankönyv szövege miatt és az ügy rendezését sürgeti.

A magyar külügy Balogot átirányította az oktatásért felelős Belügyminisztériumhoz, és Ukrajna budapesti nagykövetségéről fel is vették a kapcsolatot az oktatási államtitkársággal, ám, mint a lap írja, ott egyelőre elutasítóak, és szerintük nem indokolt találkozó az ügyben.

A Hvg.hu hozzáteszi: pedig a megbeszélésnek lenne más témája is, méghozzá a háború elől Magyarországra menekült, menedékes státuszú gyerekek iskoláztatása is.

Balog István ideiglenes ügyvivő a lapnak azt mondta, hogy dolgoznak az ügy rendezésén.

Mindezeken felül egy Szijjártó Péter külügyminiszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek címzett levelében négy magyarországi ukrán civil szervezet is felháborodását fejezte ki, amiért a tankönyv „az orosz narratívát” adja tovább a diákoknak, egyúttal kérték a tárcavezetőktől, hogy „az Ukrajna vonatkozásában elferdített tényeket bemutató tankönyv mielőbb kivonásra kerüljön a magyar közoktatási rendszerből”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk