Az ukrán külügy a magyar földrajzkönyv Ukrajnáról szóló részének azonnali korrigálását követeli

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 7.

Belpol

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a tankönyv torzított tényeket közöl az országról.

Kedden több lap is beszámolt arról a nyolcadikosoknak szóló földrajzkönyvről, amely egészen szürreális módon magyarázza Ukrajna helyzetét. A tankönyvben az olvasható: „A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).” Azon túl, hogy a szöveg azt a látszatot kelti, mintha Ukrajnában belháború zajlana, a zárójeles szám egy ábrára utal, amelyek címe: „Kié legyen Ukrajna?” A képen az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót jelképező figurák egy nagy orosz medvétől – akinek sapkájára egyébként fejjel lefelé került az orosz zászló – próbálják elvenni az ukrán lobogót.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője az Interfaxnak nyilatkozva azt mondta:

„Az ukrán külügyminisztérium követeli a magyar, nyolcadik osztályos tanulóknak készült földrajztankönyvekben Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását”

–írja a hvg.hu.

A külügyi szóvivő szerdai nyilatkozata alapján az érintett ország diplomatáit sem kerülte el a hír. Sőt, a Magyarországon tartózkodó ukrán diplomaták kedden a magyar külügyminisztériumban tárgyaltak a földrajztankönyvről, a tárgyalás során pedig megállapították, hogy elfogadhatatlan az Ukrajnáról szóló rész, mivel az torzított tényeket közöl az országról. Az egyeztetésen követelték, hogy igazítsák helyre a tankönyvben szereplő hamis információkat.

Az ukrán külügy által is kifogásolt részlet a Nemzeti Köznevelési Portálon található digitális tananyagban szerepel. Az, hogy az online kiadvány alapjául szolgáló tankönyvbe is ugyanígy került-e be ez a fejezet, az üggyel foglalkozó cikkekből nem derül ki egyértelműen.

(Címlapképünk forrása: Nemzeti Köznevelési Portál)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk