Időjárás-jelentés vasárnapra: most nem félünk

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 20.

Belpol

A tavalyi előrejelzés után fejek hullottak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel közzétett előrejelzése szerint ezen a napon a napsütést gomolyfelhők zavarhatják meg, ezekből az Északi-középhegységben és az Alföld keleti, délkeleti vidékein alakulhatnak ki nagyobb eséllyel záporok, zivatarok délután.

„Az esetlegesen kialakult cellák lokálisan okozhatnak csak csapadékot, és az esti órákhoz közeledve fokozatosan lecsengenek. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de záporos, zivataros gócok mentén átmeneti szélerősödés előfordulhat” – így fogalmaz az OMSZ.

Az augusztus huszadikára vonatkozó előrejelzésnek 2006 óta van különös jelentősége. Aznap a tűzijáték idején nagy vihar csapott le Budapestre, ami készületlenül érte az ünneplőket, káosz alakult ki. Öt ember meghalt, nagyon sokan megsérültek. 

Tavaly az időjárás-előrejelzés alapján az operatív törzs lemondta az estére tervezett tűzijátékot, mert viharra lehetett számítani, ám  ez mégsem következett be. Két nappal később a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményben tudatta, hogy  azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese:

Magyarul leváltották a szervezet két vezetőjét, akik mellett a szolgálat kiállt. A meteorológusok politikai nyomásgyakorlásról írtak: szerintük olyan elvárásokkal szembesítette őket az operatív törzs az egyeztetés során augusztus 19-től a tűzijáték lefújásáig, ami „nagy mértékben rátelepedett”  az előrejelzések kiadására, kommunikációjára, és „teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot”.

Az eset után négy nappal Szegeden, a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésére, ahová hivatalos volt Palkovics László technológiai és ipari miniszter is, csak a közszolgálati televízió és a Magyar Távirati Iroda tudósítóit engedték be, a többi újságírót nem. Palkovicsot odakinn, az aszfalton kinyitott esernyők emlékeztették a döntésére a Momentum jóvoltából.

A miniszter később azt üzente, hogy az esemény után válaszol a kérdésekre, és közölte, nem az ünnepi előrejelzés miatt váltotta le az OMSZ két vezetőjét, hanem azért, mert nem akar velük együtt dolgozni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk