Így számolják az előválasztás szavazatait

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 29.

Belpol

Délutántól lehet számítani az első eredményekre, estére meglesz a miniszterelnök-jelölti szavazás eredménye is. 

Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) közleményben tudatta, hogy hogyan fogják megszámolni szerdán a leadott szavazatokat.

Mint írták, húsz különböző helyszínen párhuzamosan zajlik majd a számlálás, reggel 9-től, de a számlálóbiztosokat az első egy órában betanítják és ezt követően indul meg maga a számlálás.

A számlálóbiztosok választókerületenként haladnak a számolással. A megyei számlálók megyénként párhuzamosan, az alacsonyabb sorszámú választókerületektől a magasabbak felé haladnak.

Amikor egy választókerület valamennyi urnája megszámolásra került, akkor az Országos Előválasztási Bizottság megállapítja a választókerületben született eredményt.

Az első eredményekre kora délután lehet számítani.

A végeredményeket az OEVB az Előválasztás hivatalos Facebook-oldalán egy élő videóban fogja bejelenteni, de külön itt fognak tájékoztatni minden egyes választókerület eredményéről is.

 
Szavazatszámlálók munkában
Forrás: Facebook/Előválasztás 2021
 

Közölnek majd eredményeket az összes személyesen és online résztvevőről és érvényes, valamint érvénytelen szavazatok számáról, a képviselőjelöltekre leadott összes szavazatokról és ezek százalékos arányáról az összes érvényes szavazathoz képest, a képviselőjelöltekre leadott személyes és online szavazatokról és arányáról, választókerületenként a miniszterelnök-jelöltekre leadott személyes és online szavazatokról és ezek százalékos arányáról is. 

Az OEVB óránként fogja bemutatni az eredményeket, a nap végén pedig egy közös sajtótájékoztatóban jelentik majd be a miniszterelnök-jelölti előválasztás eredményét. 

További híreink az előválasztásról itt olvashatók! És természetesen a továbbiakban az eredményekről is beszámolunk! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot

Figyelmébe ajánljuk