Súlyosan szennyezett az atlétikai stadionnál kitermelt hulladék

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 29.

Belpol

A Pest megyei kormányhivatal közegészségügyi okokból nem engedélyezett egy délegyházi bányát, mert a stadionépítésből származó szennyezett anyagot vittek volna oda. 

Elkaszálta a Precíziós Agrokémia Zrt. délegyházi bányanyitási tervét a Pest megyei Kormányhivatal – írja a Népszava.

Mint arról a nyáron beszámoltunk, a cég Délegyházán a Napsugár utca házaitól 50-100 méterre szeretett volna egy bányát nyitni, ahonnan kavicsot akartak kitermelni. A kavicsot a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. használta volna fel a Budapesti Atlétikai Stadion kivitelezéséhez, a bányamedret pedig később a stadionépítésnél keletkező anyaggal töltötték volna fel.  

A cég még a nyár közepén kezdeményezett környezetvédelmi hatósági engedélyezési eljárást, amelybe a tiltakozó civilek is bejelentkeztek ügyfélként, végül a kormányhivatal a szakhatóságok véleményét is bekérve szeptember 20-án kiadott határozatában

kimondta, hogy a tervezett tevékenységre a termőföld és a földtani közeg védelme, illetve közegészségügyi okok miatt engedély nem adható.

A határozat szerint egyrészt a szállópor koncentrációja nőhet a kitermelés miatt, a környék kútjai elapadhatnak, ami ellehetetlenítené a bánya körüli tanyák életét, másrészt a területen lévő földek az átlagosnál jobb minőségű szántók, márpedig ezek rovására nem nyitható bánya.

A szakhatóság emellett arra is rámutatott, hogy bár a bányatevékenység során keletkező tavat a stadionberuházásból származó "szennyezetlen inert anyaggal" töltenék fel, a projekthez készült földtani vizsgálat során részletesen feltárták a terület felszín alatti szennyezettségi állapotát.

A jelentés szerint az építkezés helyét 2-5 méter mélységben heterogén szerkezetű, építési törmelékes, helyenként salakos feltöltés borítja, amely mérgező nehézfémeket, valamint policiklikus aromás szénhidrogént tartalmaz. A szennyezés mértéke a legfelső rétegben a nehézfémek esetében helyenként nyolcszoros, de átlagosan is két-háromszoros, míg a szénhidrogén szennyezőknél a felső rétegben 200-szoros, egyébként átlagosan 12-szeresen haladja meg a határértéket.

Magyarul a stadion építésekor kitermelt anyag egyáltalán nem szennyezetlen, sőt, átlagos hulladéklerakóban sem helyezhető el.

A stadionberuházás során keletkezett törmelék elhelyezésének kérdése még megoldatlan, Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester a lapnak azt mondta, az eddig kitermelt sok tonnányi földet és hulladékot első körben átszállították a Kvassay Jenő út túloldalára, a leendő Diákváros-Fudan Egyetem campusának területére. A vállalat helyszínen tartózkodó képviselője azt mondta, darálással tisztítják meg a hulladékot a szennyeződésektől, és részben felhasználják a stadion építéséhez, részben elszállítják.

Csakhogy a bányanyitást tiltó határozat szerint

a „Budapesti Atlétikai Stadion területről kitermelt anyagból inert anyag célzott biológiai/kémiai kezelés nélkül, kizárólag fizikai művelettel (törés/darálás) nem állítható elő”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot

Figyelmébe ajánljuk