„Ismerem ezeket a hisztis napokat” – mondta a képviselőnőnek a polgármester

  • narancs.hu
  • 2021. december 20.

Belpol

Szólláth Tibor hajdúnánási polgármester később elnézést kért azoktól, akik megbántva érezték magukat.

„Úgy látom, hogy ez egy nehéz nap önnek is, képviselő asszony (...) vannak ilyen napok, hölgyeknél ez nehezebb” – mondta Szólláth Tibor polgármester (Fidesz-KDNP) Bódi Judit ellenzéki frakcióvezetőnek a hajdúnánási képviselő-testület december 16-i ülésén, a képviselő asszony egyik kritikus megjegyzésére reagálva.

Később, amikor zárt ülésre szánt napirendi pontként jelentett be egy előterjesztést, Bódi Judit pedig figyelmeztette, hogy korábban már szavaztak arról, hogy ezt nyílt ülésen tárgyalják, Szólláth megkérte a képviselő asszonyt, hagyja őt ülést vezetni. Hozzátette: „van egy feleségem és van egy lányom is, ismerem ezeket a hisztis napokat, nehéz”. Amikor Bódi Judit figyelmeztette, ez már a második szexista beszólása, amit kikért a teremben ülő nők nevében, a polgármester így folytatta: „bocsánat, én nem a jelenlévő nőkről beszélek, én önről beszélek. Ezen a napon végighisztizi a testületi ülést. Ne haragudjon, tudom, hogy vannak ilyen dolgok, de ez van”.

A párbeszédről író Debreciner szerint Szólláth Tibor az ülésen később elnézést kért, ilyenformán: „az előző időszakban hangzott el egy olyan kijelentés, ami miatt szeretnék elnézést kérni képviselő asszonytól, és ha bárkit megbántottam a teremben, akkor tőlük is. Nem volt szándékomban”.

A Debreciner emlékeztet, hogy Hajdúnánáson egy közbeszerzéssel kapcsolatban rendőrségi nyomozás zajlik, erről korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is írt a közösségi oldalon, Polt Péter legfőbb ügyészre hivatkozva. A Debreciner kérdéseire Szólláth Tibor polgármester azt válaszolta, hogy erről a vizsgálatról az önkormányzat egyetlen hatóságtól sem kapott tájékoztatást, de tudja, a rendőrség az Infrastrukturális fejlesztés Hajdúnánáson című beruházást vizsgálja.  

A polgármester azt is közölte, hogy a képviselő-testület döntése alapján a 2017 és 2021 közötti közbeszerzéseket független szakértő ellenőrizte. Ez 23 közbeszerzést érint. A megbízott cég jelentésének tárgyalási módjáról volt szó a december 16-i ülésen, amikor a polgármester a hisztis napokat emlegette.  

Amikor a jelentést tárgyalták, a polgármester azt mondta, a nyomozás hátterében a szomszédos város, Hajdúdorog korábbi MSZP-s polgármestere, Csige Tamás áll, aki saját kudarcait akarja feledtetni azzal, hogy pellengérre próbálja állítani Hajdúnánást. Szólláth sajnálja, hogy az országos politika ezáltal megjelent Hajdúnánáson is. Szerinte a közbeszéd nagyon elfajult, a vitázók annyira nem kímélik egymást, hogy „fizikai megsemmisítésről beszélünk lassan, és én ezt mérhetetlenül felháborítónak tartom, és azt gondolom, hogy ez a tavaszi választásokra időzített politikai hecckampány” – mondta Szólláth. Akinek ugyanezen az ülésen 2,1 millió forintos jutalmat is megszavazott a képviselő-testület, arra hivatkozva, hogy a járványhelyzetben megnőtt a városvezető felelőssége és több lett a feladata is.

A pénzt helyi fizetőeszközben, Bocskai Koronában fogják neki odaadni.

 A leadképen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke Bocskai-szablyát ad át Szólláth Tibor hajdúnánási polgármesternek

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk