Orbán és az ellenzék segítségét is kérik a nagy-britanniai magyarok

  • narancs.hu
  • 2021. december 20.

Belpol

Eddig 7300-an írták alá a petíciót: legyen több szavazóhelyiség Nagy-Britanniában a 2022-es magyarországi országgyűlési választás idején.

Orbán Viktor miniszterelnökhöz írt nyílt levelet az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért nevű csoport, arra kérve a kormányfőt, hogy „legalább a saját szavazói érdekében próbáljon meg segíteni” abban, hogy a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárok minél több helyen szavazhassanak. Ezt a témát azonban igazság szerint az ellenzéknek kellene forszíroznia, mert nagyon sok potenciális ellenzéki szavazó szeretné könnyebben kinyilvánítani az akaratát jövőre – nyilatkozta a Klubrádióban Láng Balázs, a csoport aktivistája.

A petíciót, amely az a-Hang oldalán jelent meg, mostanáig 7340-en írták alá. 

A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a magyar külképviselet a korábbi fennakadások elkerülése érdekében nyisson ideiglenes választási irodákat és szavazóhelyiségeket 2022 tavaszán Londonban, Manchesterben, Leeds-ben, Liverpoolban, Birminghamben, Edinburgh-ban, Cardiffban, Brightonban, Bristolban, Norwichben, Nottinghamben, Cambridge-ben és Canterburyben.

Ennek hiányában az ott élő, dolgozó magyarok csak nehézségek árán tudnak részt venni az országgyűlési választásokon: szabadságot kell kivenniük, utazniuk kell. 

A csoport először a Nemzeti Választási Bizottsághoz és a Nemzeti Választási Irodához juttatta el petícióját, de a bizottság – mint a Magyar Hang írta – 8:5 arányban  úgy döntött, nem veszi napirendre a kérést.

Az ellenzéki delegáltak támogatták volna a petíció megtárgyalását. A nagy-britanniai magyarok kezdeményezését a NVB elé terjesztő szocialista delegált, Litretits András az elutasító döntésről azt mondta, meglehet, a bizottságnak tényleg nincs jogalkotói felhatalmazása, és új szavazóhelyiségek kialakításához a kormány döntése kell, de ezt javasolhatta volna a kormánynak az NVB. A többség máshogy gondolta. A határozat után döntött úgy az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért nevű csoport, hogy Orbán Viktorhoz fordul.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk