Itt az újabb agyrém! A kormány nemzetbiztonsági jelentést készíttet több civil szervezetről

  • narancs.hu
  • 2017. május 27.

Belpol

Rogán Antal szólta el magát. Egy fórumon arról is beszélt, hogy szerinte Magyarországon aktivistákat képeznek ki, akik a polgári engedetlenség szervezéséért felelnek majd.

Rogán pénteken a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban tartott fórumot a nemzeti konzultációról, ahol az MTI tudósítása szerint a szokásos sorosozás, brüsszelezés és migránsozás mellett furcsa részleteket is elárult arról, hogy mire számíthatnak egyes civil szervezetek. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a kormány nemrég döntött arról, hogy a nemzetbiztonsági kabinet készítsen egy jelentést a "menekültiparnak is nevezett" ngo-hálózat működéséről és nemzetbiztonsági kockázatairól. Rogán szerint ennek a nemzetközi hálózatnak az a célja, hogy azokat a kormányokat "eltakarítsák az útból", melyek útjában vannak a szabályozatlan, ellenőrizetlen bevándorlásnak. Ennek érdekében megpróbálják megbontani a rendet és instabillá tenni ezeket az országokat.

Kikezdik a kormánynak nem tetsző civileket

Itt az újabb körös támadás a civilek ellen?

Fotó: MTI

Hogy pontosan mely szervezetek átvilágításáról döntöttek, arról nem beszélt, de a kormánynak nem tetsző civilek újabb megbélyegzése egyáltalán nem tűnik életszerűtlennek. Amely civil szervezet munkatársára már ránézett Soros György, az a Fidesz szerint biztosan menekültpárti, úgyhogy akár még elég tág is lehet az a kör, amelyet most nemzetbiztonsági szempontból vizsgálhatnak – a végeredmény pedig borítékolható.

De itt még nem állt meg Rogán Antal, aki azt is kijelentette, hogy szerinte "vannak Magyarországon kiképzőközpontok, ahol már embereket készítenek elő (...), olyan aktivistákat, akiknek a polgári engedetlenség szervezése lesz a feladata ősszel. A miniszter azt állította, ha nem működnek a tüntetések, majd el fognak foglalni közintézményeket, bankokat, aminek kifejezetten az a célja, hogy valamilyen rendőrségi attakot provokáljanak ki". Szerinte ősszel "tudatos provokatív kísérletek lesznek", melyek célja, hogy politikai instabilitást keltsenek Magyarországon.

„Az emberek segítség nélkül maradnak"

Szervezeteiktől már nem sok mindent tud elvenni a kormány, de megbélyegzésük segítségre szoruló állampolgárokat riaszthat el a jogérvényesítéstől - vélik a célkeresztbe került nem kormányzati szervezetek vezetői. Az is kiderül, bíznak-e az EU ellenőrző szerepében. Magyar Narancs: Múlt hétfőn a TASZ, a Helsinki Bizottság és az Amnesty International is részt vett az Európai Parlament jogi és állampolgársági bizottságának (LIBE) a magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó meghallgatásán.

Figyelmébe ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.

„Ha szabad lennék”

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.