Jakab Pétertől és Szabó Tímeától is elvették a szót a parlamentben

  • narancs.hu
  • 2021. május 31.

Belpol

Ficsúrozásról, Orbán béréről és fizetéséről, Paks II-ről, a Fudan Egyetemről és a magyar munkavállalókról vitáztak az Országgyűlésben. 

A rendszerváltás előtti időkbe visszaröppenve érzi magát, ugyanis kimondta, hogy „ficsúr”, amiért meg is büntették – mondta a Jobbik elnöke hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában, amiről a Telex tudósított. „Mire fel ennyire sértődősek? (...) Minek nevezzelek?” – kérdezte Jakab Péter Orbán Viktortól. 

„Ön egy komédiás, aki hétről hétre a szemünk előtt csinál bohócot magából, ez sokba kerül a választópolgároknak” – felelte Orbán, aki szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Jakabot arra használja, hogy „csörgő sipkát húzzon a fejére, és csak rázza, rázza”. 

„Önökől kijönne a komplett magyar börtönválogatott”

– reagált erre Jakab, majd megvonták tőle a szót. Orbán válaszában az mondta, hogy a Jobbikot az előző ciklusban is megvették, és most is eladták magukat, a kérdés csak az, hogy Gyurcsánytól mennyit kaptak. 

Az Orsz?ggy?l?s plen?ris ?l?se

 
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője (j, háttal) azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 „Milyen nehézségei voltak?”

Arató Gergely szerint „egy országnak akadt a torkán a múlt pénteken” az, amikor Orbán a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy ő is bérből és fizetésből él. Ezt követően megkérte a miniszterelnököt, mondja el, milyen nehézségei voltak a járvány alatt – olvasható a tudosításban. 

Orbán erre azt mondta, hogy „önök a válság alatt azon dolgoztak, hogy elveszítsem az állásomat”. Hozzátette, ha az átlagjövedelem csökken, akkor mindenki bére csökken, mert „együtt sírunk”. A DK-s Arató szerint ők valóban azon dolgoztak, hogy az állását veszítse el Orbán, de nem aggódik a miniszterelnökért, mert „családi segítségért” mindig fordulhat. 

Ezer sebből vérzik Paks II

Keresztes László Lóránt (LMP) Paks II-ről beszélt, ami az oroszok miatt sokat késik szerinte, és „ezer sebből vérzik”, és „eddig ötszáz” hibát találtak a tervekben, a kormány pedig nem ad világos választ arra, hogy mennyibe fog kerülni.

„Ideje lenne kimondani, hogy ezt leállítjuk”

– mondta. 

Orbán szerint nincs zöld jövő atomenergia nélkül, sem alacsony rezsi. Az orosz hitelt szakmai alapon kötötték meg, és bármikor át lehet váltani más piaci hitelre. Keresztes László szerint a több ezer milliárdos projektel a magyarok ezreit adósítják el, ami a kormány felelőssége. Orbán erre viszont azt reagálta, dolgozzon azért az ellenzéki képviselő, hogy a magyar nukleáris ipar magasabb fokozatra tudjon kapcsolni. 

„Hazaáruló”

Szabó Tímea a Diákvárosról beszélt, valamint arról, hogy korábban Karácsony Gergely főpolgármester és Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár megegyezésében nem volt szó a Fudan Egyetemről. „Ön már a kezdetektől hazudott, vagy csak később kezdett el?” – kérdezte. 

„Mennyit kap ön vagy a családja azért, hogy kiárusítja és elárulja a saját hazáját? Mert ez egyetlen magyar embernek sem jó!” 

– tette hozzá. 

Orbán erre azt válaszolta, hogy Barack Obama és Soros György is tartott már előadást a Fudan Egyetemen, vele ellentétben. Majd ha lesznek pontos tervek, akkor érdemes beszélni erről a kérdésről, és minden kollégium meg fog épülni. „Ön egy hazaáruló” – mondta erre a párbeszédes Szabó, amiért elvették tőle a szót, és figyelmeztetést kapott. 

„Balkáni hazudozás”

Nunkovics Tibor felelevenítette, hogy 2014-ben Orbán Szaúd-Arábiában azt mondta, a magyar munkaerő olcsó. Ekkor a jobbikos képviselő még nyári munkás volt, és szerinte „felelőtlenség”, ha egy miniszterelnök ezzel akar multikat az országba csalogatni. Orbán szerint a képviselő fizetése 800 ezer forint fölött van, és az elmúlt években 25 százalékkal emelkedett, ezért álságos, amit csinál. Azonban Nunkovics szerint hét év alatt semmi nem változott, mert „az emberek fizetése kevesebbet ér most, mint hét évvel ezelőtt”, továbbá, „az én fizetésemet nem én szavaztam meg, hanem önök”, mert amikor ez történt, akkor még ő nem volt képviselő. Orbán szerint „szemenszedett balkáni hazudozás”, hogy az elmúlt hét évben nem emelkedtek a hazai bérek. 

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

 

Neked ajánljuk