Orbán kiadta az új jelszót: folytatni kell a rezsiharcot az EU-ban

Belpol

Klímavédelem ügyében jön a következő rezsiharc az unióval, és a nyugati országok úgyis be fogják engedni a kínaival oltottakat - ezekről beszélt Orbán Viktor a rádióban péntek reggel. 

Ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel, aki a árvány állásának ismertetésével kezdte: mint mondta, csütörtökön beadtak 25 ezer első oltást és 117 ezer másodikat, a kórházban lévők száma 1000 alatt van, 121-en vannak lélegeztetőgépen, és az aktív fertőzöttek száma is 100 ezer alá csökkent. 

Bár az oltási kedv csökkent, Orbán azt mondta, az oltás nem kedv kérdése, mert akik nem oltatják be magukat, azok nem jókedvükből nem oltatják be magukat, hanem szerinte valami más van a fejükben, egy tévhit. Szerinte egy félreértésről  lehet szó, mert gyakran beszélnek a szakemberek a nyájimmunitásról, ezért kialakulhatott egy olyan képzet a be nem oltottakban, mintegy 3 millió emberben, hogy ezt "megúszhatják".

"Mintha nem hangozna el kellő erővel az, amit szintén mondanak a tudósok, hogy ez egy olyan vírus, ami itt marad, itt fog keringeni és meg fog találni mindenkit" - tette hozzá. Orbn szerint ha igaz, hogy a vírus nem megy el, akkor az utolsó embert is meg fogja találni, aki nem védett.

"Nem szeretném lottókkal, szerencsejátékkal csalogatni az embereket az oltáshoz"

- mondta, hozzátéve, hogy indenkinek meg kell hoznia ezt a döntést, és mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, még akkor is, ha a számok jól is néznek ki.

Orbán azt is mondta, hogy amúgy "ad önérzetre és önbecsülésre okot", hogy az első oltásoknál az átoltottság szintje 51,5 százlékos, ez pedig az Egyesült Államokénál is jobb adat, a második oltásban pedig közelítjük az Egyesült Királyságot.

A vírusmutációkkal kapcsolatban azt mondta, mindenki fél az indiai vírustól, de az a szakmai álláspont, hogy a Magyarországon alkalmazott oltások mind alkalmasak arra, hogy az indiai mutánst is legyőzzék. 

Kijelentette, hogy rémhír, hogy az európai országok nem fogják beengedni a kínai vakcinával oltottakat, és akiknek van a fejében ilyen gondolat, az majd megváltozik.

"Én is azzal oltattam be magam, és nem vagyok bolond, vagy nem estem a fejemre, hogy olyannal oltassak, amivel nem lehet majd utazni"

- mondta. Hozzátette, Európában egyébként még messze van az, hogy utazzanak, miközben a magyaroknak ez már napi dolog, egyre több kétoldalú megállapodást is köt a kormány a szomszédos országokkal, legújabban Romániával, de nyugaton még kijárási tilalom van, és nincs védettségi igazolványuk, csak nagyon kevés országban. Nem ott tartanak, ahol mi, de majd ha odaérnek, hogy hogyan utazzunk, addigra Orbán szerint majd minden vakcina elfogadott lesz az EU-ban is. 

Hozzátette, júliusban jön elvileg az EU-s oltási kártya, amit szintén a tagállamok fognak előállítani, vagyis "ezt is a Pintér-féle minisztérium fogja gyártani", és ez arra szolgl majd, hogy egymás országában kötelező lesz elfogadni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltásokat, és ami nem az EMA által elfogadott, azt elfogadhatják.

"Nincs olyan ország, ami elzárná magát a turisták elől, ezért vagyok én is bizakodó"

- érvelt Orbán. 

Szólt a gazdaságról is, azt mondta, most a védekezésről állunk át a gazdaság újraindítására, "most, hogy a harmadik hullámot szerintem legyőztük, vagy legalábbis leszorítottuk a földre, földharc van, és a vírus van alul, és nem hiszem, hogy feltápászkodik". Arról beszélt, hogy a munkallalókat is megviselte a járvány, ezért újra mozgékonnyá kell válni, mert a járványban nem vállalkoznak az emberek, hanem védekeznek, ezért van most egy átmenet. A költségvetés is ezt a célt szolgálja - a 2021-es költségvetés védekezős volt, ezért kell most módosítani, mert az év második fele már az újraindításról fog szólni. "Jó lesz ez" - ígérte, hozzátéve, hogy amikor kijön a második negyedév eredménye júliusban, akkor látni lehet majd, hogy mi történt, és mivel egy éve nagyon mélyen voltunk, ezért biztos benne, hogy biztató eredményeket hoz. 

A műsorvezető Nagy Katalin az EU-s csúccsal kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy "miért kell hajnali 2-ig tárgyalni", mire Orbán elmondta, hogy ez számára is olyan rejtély, amit még nem sikerült megfejtenie, és meglepődve látja ezt, hogy ennyi az éjszakai bagoly, mert este 7-kor kezdenek dolgozni, akkor nyilvánvaló, hogy nem végeznek éjjel 1-2 előtt. Egyrészt szerinte ez egy tárgyalási taktika, mert ha mindenki fárad, előbb lesz kompromisszum, de a németek kancellárnak például minden esetben fehatalmazást kell kapnia a tárgyaláshoz ezért sok esetben délelőttönként még a Bundestagban beszél. "Semmiképp sem szerencsés munkaszervezés, ha megpróbálnánk bevezetni Magyarországon,  a miniszterek elég hamar a pokolba küldenék a miniszterelnököt" - vonta le a kövekeztetést Orbán az uniós szokásokról. 

A legutóbbi uniós csócs témájára is rátérve elmonda, bár a klímavédelmet mindenki fontosnak tartja, de más a starthelyzet, vannak gazdag és szegény országok, a klímavédelem pedig egy drága dolog, és a kérdés az, hogy hogyan viseljük a költségeket. A "brüsszeli bürokraták" szerinte úgy gondolkoznak, hogy vonalzókkal, számokkal elosztják a dolgot, és aszerint mindenkinek ugyanannyi terhet kell viselnie, de Orbán közölte, Magyarország nem tud ugyanannyi terhet vállalni, mert míg a benzinre, szén-dioxidra kivetett lakossági adókat nyugaton kibírnák, Magyarországon nem.

"Ott a jólét hagy mozgásteret, de mi évekig küzdöttünk azért, hogy a rezsit leszorítsuk" - tette hozzá, mondván ezért nem várható el, hogy az emberek a lakásfűtés után fizessenek. Az ő álláspontja - és állítása szerint a közép-európai országok álláspontja - szerint ezért mivel a klímarombolást a nagy cégek végzik, nekik van profitjuk, inkább ők fizessenek, ne az emberek, hanem a "klímarombolók". "Ez éles csata, az a kérdés, hogy ki fizet, és én nem akarom, hogy a magyarok fizessenek" - tette hozzá. 

A következőkről azt mondta, az Európai Bizottság elő fog állni majd konkrét jogszabályszövegek tervezetével, ekkor kell majd védeni a magyar álláspontot, de a következő 2-3 év a klímavédelemről is szólni fog,

és nekünk rezsiharcot kell folytatni. 

Szóba került az is, hogy tárgyalt a spanyol jobboldali radikális VOX párt vezetőjével, Santiago Abascallal. Orbán elmondása szerint európai ügyekről tárgyaltak, két téma merült fel: a klímavédelem, Orbán elmondása szerint pedig a spanyol politikus "értette a rezsiharcot"; valamint a bevandorlás, amely szerinte ismét fontos, Spanyolországba pedig tömegével érkeznek a bevándorlók. Orbán úgy jellemezte a spanyol pártot, hogy egy feltörekvő bevándorlásellenes párt, részben keresztény szellemi alapokon, részben pedig ők is "a gyermektámogatásban látják a jövőt", és bevándorlók helyett a gyerekeikkel akarják biztosítani a jövőt. "Komoly párttal erősödött a bevándorlásellenes pártok csoportja" - mondta. 

Beszélt arról is, hogy pénteken Boris Johnsonnal fog tárgyalni. Azt mondta, nem jó, hogy a britek kikléptek az EU-ból, mert sok mindenben egyetértettek, így most meggyengült az általuk képviselt álláspont, "nehezebb is az életem azóta a miniszterelnöki csúcsokon". Azt mondta, a britek most gondolják végig, hogy hol lesz a helyük a világban, és Magyarországnak is ki kell építeni egy brit-magyar kereskedelmi és gazdasági együttműködést, speciális területeket fognak keresni az együttműködésre. 

A műsorvezető felvetésére Orbán beszélt a 15 éves őszödi beszédről is, amelyet "vakuélménynek" nevezett. Hozzátette, sok ilyen vakuélménye van, például amikor Egerszegi Krisztina úszott Szöulban, amikor Antall József meghalt és megszakították a tévéadást, vagy Nagy Imre újratemetése, de ugyanígy emlékszik arra is,

"amikor az őszödi beszéd miatt a lázadások kitörtek, azzal kezdtem, hogy a serdülőkorban lévő fiamat bezártam egy biztos helyre, mert menni akart". 

Hozzátette, az őszödi beszéddel kapcsolatban szerinte az a mellbevágó élmény, hogy az a volt miniszterlenök még mindig jelen van a politikában, és nem csak itt van, senki nem vállalta a felelősséget, nem ment haza, hagyta ott a politikát, kért bocsánat, hanem "ugyanezzel az emberrel harcolok, ő a főnök a másik oldalon". Szerinte ugyanis a budapesti városházán egyre tűnnek fel azok az emberek, akiket a Gyurcsány-kormányból ismer, "a városházán újjáalakult a Gyurcsány-kormány". 

Végül éles váltással a gyereknapra terelődött a szó, annak apropóján, hogy a fiatalok már nem tudják, hogy mi volt az őszödi beszéd, de Orbán kifejtette, hogy nem osztja ezt a véleményt, mert mindenkinek van apja-anyja, aki majd elmondja, a fiatalok pedig úgyis tudnak információt szerezni. "Őszöd ide őszöd oda, reméljük, szép gyereknap vár a gyerekekre" - zárta Orbán. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.