Januártól emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék

  • narancs.hu
  • 2022. október 16.

Belpol

Ezt azoknak kell fizetniük, akiknek nincs társadalombiztosítása.

2023. január 1-től az eddigi havi 8400 helyett 9600 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege - derül ki a NAV eheti közleményéből. Napokra levetítve ez azt jelenti, hogy 320 forintot kell majd fizetni a mostani 280 forint helyett.

Ez az a járulék, amit mindazoknak a belföldi állampolgároknak be kell fizetniük, akiknek nincs tanulói, hallgatói jogviszonyuk vagy valamilyen munkaviszuk. Enélkül ugyanis nem jogosultak állami egészégügyi ellátásra.

A tanulói vagy munkaviszony megszűnéséve lnem azonnal válik érvénytelenné a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra, ezután ugyanis passzív jogon még maximum 45 napig élhet még a biztosítás. Ha viszont a meg nem fizetett járulék eléri a havi összeg hatszorosát, akkor az aditt személy nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ilyen esetben a NAV-tól méltányossági alapon lehet kérni halasztást vagy részletfizetést. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!