Jávor Benedek: Az uniós elvekkel ellentétes, ahogy a közmédia működik, az EU-nak lépnie kell

  • Gera Márton
  • 2018. december 20.

Belpol

A politikus szerint ha nem tesz semmit az Európai Unió, a magyar sajtószabadság koporsójába vernek egy újabb szöget.

Kötelezettségszegési eljárást szorgalmaz Jávor Benedek a magyar közmédia működése miatt. „A magyar joggal és az uniós elvekkel ellentétes, ahogy a közmédia működik, és nincs olyan hatóság, amely érdemben vizsgálni tudná, ami ott folyik” – mondta Facebook Live-videójában a Párbeszéd EP-politikusa.

Jávorék panasza nyomán két éve vizsgálja az Európai Bizottság az állami média finanszírozását. A politikus ma arról beszélt, hogy a magyar közmédiában évi 80 milliárdból, mindenféle ellenőrzés nélkül költik a pénzt, ami szerinte tulajdonképpen a Fidesz-sajtóosztály finanszírozásának tekinthető. „A médiapiacon a versenytársait hozza hátrányos helyzetbe az állami média, ráadásul nincs semmi nyoma annak, hogy az állami és a nem állami tevékenység elkülönülne egymástól” – tette hozzá.

Jávor szerint az elmúlt napok eseményei után nem lehet tovább húzni a vizsgálatot, kötelezettségszegélyi eljárást kell indítani a magyar kormánnyal szemben a közmédia működése miatt.

„Ha nem képes lépni az Európai Unió, a magyar sajtószabadság koporsójába vernek egy újabb szöget” – magyarázta a politikus.

Figyelmébe ajánljuk