Jogellenes volt a pedagógussztrájk a Fővárosi Ítélőtábla szerint

  • narancs.hu
  • 2022. február 10.

Belpol

Döntésével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését.

A Fővárosi Ítélőtábla február 10-i ítélete szerint mégiscsak jogellenes volt a január 31-i pedagógussztrájkközölte az Ítélőtábla közleményében. Mai ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését, mely során megállapították, hogy jogos volt a pedagógusok sztrájkja.

A bíróság közleményében arra emlékeztetett, hogy a pedagógusok, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közötti tárgyalások nem vezettek eredményre, így a január 31-i kétórás sztrájkot tartottak a pedagógusok, fenntartva annak a lehetőségét, hogy ha ez sem vezet eredményre, akkor március 16-tól határozatlan időre sztrájkba lépnek.

Az Ítélőtábla érvelése szerint a pedagógusok és az Emmi a még elégséges szolgáltatások köréről sem tudtak megegyezni egymással, így a tanárok kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez, hogy az állapítsák meg ezeket. Az Emmi ellenkérelmet nyújtott be, hisz' álláspontja szerint a sztrájk jogellenes.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a kérelmezők által kezdeményezett 2022. január 31. napjának 8.00 óra és 10.00 óra közötti időszakában meghirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű. Az elsőfokú bíróság a kérelmezők ajánlatát fogadta el, és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában.

Mint ismert, az elsőfokú végzés ellen az Emmi fellebbezett, az ítélet hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megszüntetését is kérték, hisz' a minisztérium szerint bírósági végzés hiányában a figyelmeztető sztrájk jogellenes volt. A minisztérium álláspontja szerint a sztrájk ideje alatti gyermekfelügyelet nem minősült oktatási tevékenységnek, ezért az elsőfokú végzés nem biztosít elégséges szolgáltatást.

"A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt" – áll a Fővárosi Ítélőtábla közleményben. Méghozzá azért, mert a sztrájktörvény szerint az olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. Az Ítélőtábla az Emmivel egyetértve úgy tartja, az elsőfokú bíróság által megállapított elégséges szolgáltatás, nem volt elég. Mert a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt még elégséges szolgáltatás tárgyában, ezért volt az Ítélőtábla szerint az ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes. 

A Fővárosi Ítélőtábla döntése jogerős.

(Fővárosi Ítélőtábla)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.