Jogellenes volt a pedagógussztrájk a Fővárosi Ítélőtábla szerint

  • narancs.hu
  • 2022. február 10.

Belpol

Döntésével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését.

A Fővárosi Ítélőtábla február 10-i ítélete szerint mégiscsak jogellenes volt a január 31-i pedagógussztrájkközölte az Ítélőtábla közleményében. Mai ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését, mely során megállapították, hogy jogos volt a pedagógusok sztrájkja.

A bíróság közleményében arra emlékeztetett, hogy a pedagógusok, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közötti tárgyalások nem vezettek eredményre, így a január 31-i kétórás sztrájkot tartottak a pedagógusok, fenntartva annak a lehetőségét, hogy ha ez sem vezet eredményre, akkor március 16-tól határozatlan időre sztrájkba lépnek.

Az Ítélőtábla érvelése szerint a pedagógusok és az Emmi a még elégséges szolgáltatások köréről sem tudtak megegyezni egymással, így a tanárok kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez, hogy az állapítsák meg ezeket. Az Emmi ellenkérelmet nyújtott be, hisz' álláspontja szerint a sztrájk jogellenes.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a kérelmezők által kezdeményezett 2022. január 31. napjának 8.00 óra és 10.00 óra közötti időszakában meghirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű. Az elsőfokú bíróság a kérelmezők ajánlatát fogadta el, és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában.

Mint ismert, az elsőfokú végzés ellen az Emmi fellebbezett, az ítélet hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megszüntetését is kérték, hisz' a minisztérium szerint bírósági végzés hiányában a figyelmeztető sztrájk jogellenes volt. A minisztérium álláspontja szerint a sztrájk ideje alatti gyermekfelügyelet nem minősült oktatási tevékenységnek, ezért az elsőfokú végzés nem biztosít elégséges szolgáltatást.

"A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt" – áll a Fővárosi Ítélőtábla közleményben. Méghozzá azért, mert a sztrájktörvény szerint az olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. Az Ítélőtábla az Emmivel egyetértve úgy tartja, az elsőfokú bíróság által megállapított elégséges szolgáltatás, nem volt elég. Mert a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt még elégséges szolgáltatás tárgyában, ezért volt az Ítélőtábla szerint az ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes. 

A Fővárosi Ítélőtábla döntése jogerős.

(Fővárosi Ítélőtábla)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?