Jogellenes volt a pedagógussztrájk a Fővárosi Ítélőtábla szerint

  • narancs.hu
  • 2022. február 10.

Belpol

Döntésével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését.

A Fővárosi Ítélőtábla február 10-i ítélete szerint mégiscsak jogellenes volt a január 31-i pedagógussztrájkközölte az Ítélőtábla közleményében. Mai ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését, mely során megállapították, hogy jogos volt a pedagógusok sztrájkja.

A bíróság közleményében arra emlékeztetett, hogy a pedagógusok, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közötti tárgyalások nem vezettek eredményre, így a január 31-i kétórás sztrájkot tartottak a pedagógusok, fenntartva annak a lehetőségét, hogy ha ez sem vezet eredményre, akkor március 16-tól határozatlan időre sztrájkba lépnek.

Az Ítélőtábla érvelése szerint a pedagógusok és az Emmi a még elégséges szolgáltatások köréről sem tudtak megegyezni egymással, így a tanárok kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez, hogy az állapítsák meg ezeket. Az Emmi ellenkérelmet nyújtott be, hisz' álláspontja szerint a sztrájk jogellenes.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a kérelmezők által kezdeményezett 2022. január 31. napjának 8.00 óra és 10.00 óra közötti időszakában meghirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű. Az elsőfokú bíróság a kérelmezők ajánlatát fogadta el, és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában.

Mint ismert, az elsőfokú végzés ellen az Emmi fellebbezett, az ítélet hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megszüntetését is kérték, hisz' a minisztérium szerint bírósági végzés hiányában a figyelmeztető sztrájk jogellenes volt. A minisztérium álláspontja szerint a sztrájk ideje alatti gyermekfelügyelet nem minősült oktatási tevékenységnek, ezért az elsőfokú végzés nem biztosít elégséges szolgáltatást.

"A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt" – áll a Fővárosi Ítélőtábla közleményben. Méghozzá azért, mert a sztrájktörvény szerint az olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. Az Ítélőtábla az Emmivel egyetértve úgy tartja, az elsőfokú bíróság által megállapított elégséges szolgáltatás, nem volt elég. Mert a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt még elégséges szolgáltatás tárgyában, ezért volt az Ítélőtábla szerint az ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes. 

A Fővárosi Ítélőtábla döntése jogerős.

(Fővárosi Ítélőtábla)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk