Rogán Antalt és Juhász Pétert is meghallgatná a fővárosi Schadl-bizottság

  • narancs.hu
  • 2022. február 10.

Belpol

Feltárnák, hogyan jutott a fideszes vezetésű kerületekben lakásokhoz a végrehajtói kar elnöke.

Megalakult az a fővárosi vizsgálóbizottság, amely megpróbál a végére járni, hogyan szerzett értékes önkormányzati ingatlanokat Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke az V. és a VII. kerületben írja a 444.hu.

A bizottság első ülésén eldöntötték, meghívják

  • Rogán Antal miniszert, az V. kerület volt polgármesterét,
  • Szentgyörgyvölgyi Pétert, Rogán utódját,
  • Vattamány Zsoltot, a VII. kerület korábbi fideszes polgármesterét,
  • Sára Botondot, a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjét, a VIII. kerület volt fideszes polgármesterét,
  • Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettest,
  • Juhász Pétert, aki ellenzéki politikusként sok V. kerületi ingatlanügyet tárt fel,
  • Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettest,
  • és a két kerület volt és jelenlegi vagyongazdálkodási vezetőit.

A fideszes politikusok vélhetően nem fognak megjelenni a meghallgatásokon, hisz' a kormánypárt arra a két helyre sem tartott igényt, amit a bizottságban kaptak volna. Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője mindezt azzal indokolta, hogy a bizottságot törvénytelenül és bosszúból hozták létre, hogy eltereljék a figyelmet a Városháza-ügyről. Megjegyeznénk, abban az ügyben is volt vizsgálóbizottság, ahol az ellenzék is képviseltette magát.

A Schadl-bizottságnak öt ellenzéki tagja van, Niedermüller Péter, Baranyi Krisztina és Pikó András polgármesterek, valamint két V. kerületi önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra és Kovács Alex Gábor.

A bizottság tervei szerint szeretné átvizsgálni a vitatott ingatlanok dokumentációját, az V. kerület az elmúlt 12 évben folytatott teljes ingatlanértékesítési gyakorlatát, valamint összegyűjtenék azokat a lakásokat is, ahol a Fővárosi Önkormányzatnak elővásárlási joga lett volna, de valamiért nem érvényesítette azt.

Karácsony Gergely főpolgármester a bizottság létrehozásakor azt mondta, élni kellene az elővásárlási joggal, hogy utána az alulárazott lakásokat drágábban értékesíthessék.

A lap megjegyzi, meglehet, a fideszes vezetésű V. kerülettől nem lesz olyan egyszerű beszerezni az adatokat. Szigeti és Kovács képviselők elmondása szerint minden ingatlaneladásról zárt ülésen döntenek, a jegyzőkönyveket sem hozzák nyilvánosságra, csak a határozatot. Ezekből annyit lehet csak tudni, ki volt a vevő, és mennyit fizetett, az értékbecslésről vagy a pályázat résztvevőiről viszont semmi sem derül ki. Az ellenzéki képviselők sokszor közérdekű adatigénylésekkel próbálnak információhoz jutni, de ez sem mindig hatékony.

Pikó András azt mondta, a bizottság szeretné feltárni, hogyan működik az ingatlanos korrupciós hálózat, ami „nem egyedi, helyi deformálódás, hanem maga a rendszer”, és akár más kerületekben is létezhet.

Mint ismert, Schadl György 2019-ben nyolc lakást vásárolt az akkor még fideszes vezetésű 7. kerületben. Emellett két üzlethelyiséget vásárolt az V. kerületi önkormányzattól.

Úgy tudni a nyomozati iratok alapján, az ügyészség a tíz ingatlanból kilencet zár alá vett november végén, néhány héttel azután, hogy Schadlt és feleségét elfogták a reptéren.

(444.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk