Jogerősen elítélték Fekete-Győr Andrást

  • narancs.hu
  • 2024. október 17.

Belpol

Harmadfokon két év felfüggesztettet kapott a Momentum volt elnöke.  

Harmadfokon is ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön, eszerint Fekete-Győr András bűnös a 2018-as rabszolgatörvény elleni tüntetések során elkövetett füstfáklyás ügyben – írja a hvg.hu

Fekete-Győr ellen 2020-ban emeltek vádat hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, a vád szerint a 2018. decemberi Kossuth téri tüntetések alatt Fekete-Győr és mások "a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék". Az ügyben Fekete-Győr mellett a volt DK-s, később momentumos Szarvas Koppány Bendegúz ellen is vádat emeltek. 

Akkor egy videót is közzétettek, ezen látszik az is, ahogy Feket-Győr fotóriporterek gyűrűjében meggyújt egy füstfáklyát, majd amikor már csak füstöl, eldobja.

2023 májusában az elsőfokú ítéletben Fekete-Győrt felmentették a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól, Szarvas pedig felfüggesztettet kapott, de az ügyészség fellebbezett, másodfokon pedig idén februárban két év próbaidőre felfüggesztett egyéves börtönbüntetést kapott Fekete-Győr, Szarvas pedig felfüggesztettet.

A Fővárosi Ítélőtábla most mindkettejüket bűnösnek találta a hivatalos személy elleni erőszak vádjában, és mindkettejüket felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Fekete-Győrt, a Momentum egykori elnökét egy év börtönbüntetésre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve. A harmadfokú ítélet jogerős, ellene fellebbezési lehetőség nincs.

Fekete-Győr András a procedúrát “koncepciós eljárásnak” nevezte, a “Polt Péter vezette ügyészségen ez egy politikailag motivált eljárás”. Most is elmondta, hogy ártatlannak tartja magát.

Az utolsó szó jogán Szarvas Koppány Bendegúz, az ügy elsőrendű vádlottja is felszólalt. Szarvas elmondta, megígérte ügyvédjének, nem fog viccelődni, ami nehéz volt az abszurd eljárás után. Kiemelte, hogy a tanúként meghallgatott rendőrök azt mondták korábban, a saját könnygázuk jobban zavarta őket, mint a momentumos politikusok akciója. Kérte, vegyék figyelembe, hogy a Közszolgálati Egyetemen – ahol a mesterképzést végzi – a diplomaszerzés feltétele a büntetlen előélet.

Több Momentumos politikus is megjelent az ítélethirdetésen, köztük Bedő Dávid, Hajnal Miklós és Gelencsér Ferenc. De Hadházy Ákos, Széll Bernadett és Tordai Bence is ott volt a bíróságon az ítélethirdetésre várva. Hadházy Ákos az ítélet ismertetése alatt megszólalt: “Szégyelljék magukat!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.

Ha tízig számolok

  • Pálos György

A szerző az Egyesült Államokban született dél-olaszországi kivándorlók unokájaként, siket szülőktől. S bár úgy tűnt, hogy a második emigrációs generáció is talajt fog Brooklyn környékén, a Durastanti szülők válása után a 6 éves Claudiát visszaviszik az óhazába, Basilicatába, ahol olaszul kezdi meg a tanulmányait.

A városarcheológus ravatalánál

A kiállítás Lugosi Lugo László személyes Budapest-fotográfiái köré épül, és egyik nagy érdeme az, hogy azt is megérinti, aki keveset tud a szamizdatról, vagy akinek a rendszerváltás előtti avantgárd végtelen távolságból ködlik csupán.