John le Carré Orbánék Putyin-barátságáról

Belpol

false

A ma megjelent, friss Narancsban ebédelős nagyinterjút olvashatnak John le Carréval: Köves Gábor egy londoni étteremben találkozott a világhírű íróval, akinek új regénye, A kémek öröksége már magyarul is olvasható. A pályáját kémként kezdő írótól megkérdeztük; hogyan látja, miként fog végződni a magyar kormány barátkozása Putyinnal:

John le Carré: „Nézzük, ahogy ez a folyamat a szemünk láttára zajlik, egyes politikusaik megnyerését, Putyin beavatkozását a magyarországi ügyekbe. Felzaklat ez az egész, és még jobban felzaklat, ha ’56-ra gondolok és arra, hogy mit is jelképezett ’56 azokban a napokban mindannyiunk számára. Bármennyire szomorú és ironikus, de az EU, azt gondolom, a britek nélkül csak erősebb lesz. És ez esetben Magyarország inkább a Nyugat, mintsem a Kelet felé fog tartani. Remélem, nem megalapozatlanul gondolom ezt. Ugyanakkor veszélyeztetett faj az önöké. Az, amit Trump csinál, bátorítóan hat az önöknél megtalálható jobboldalra és bizonyos értelemben a magyar putyinistákra. Ezt próbáltam elmondani, amikor Jon Snow-val beszélgettem (a pódiumbeszélgetésre két nappal korábban került sor – a szerk.), hogy a csábítás benne van a levegőben, és ami Amerikában zajlik, az értő fülekre talál – már ami az újfasizmust, az antiszemitizmust illeti. Ébresztőként hat ezekre. Magyarországon éppúgy, mint Lengyelországban. És semmi kétség, az én hazámban is. Mérgező és káros dolog ez. Magyarország üdvössége csakis a saját függetlensége lehet. És a kapcsolódása a liberális, demokratikus országokhoz.”

 

A teljes interjú és az íróval elköltött ebéd pontos leírása a ma megjelent Magyar Narancsban olvasható.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában, hogy immár felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.