Színházi kritikusok: „Ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon”

  • - urfi -
  • 2017. szeptember 14.

Belpol

A kormány által közellenségnek nyilvánított Schilling Árpád mellett állnak ki.

Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után azt mondta, hogy Gulyás Márton, Vágó Gábor és Schilling Árpád lehetnek azok, akik ősszel zavargásokat kezdeményezhetnek. Az LMP-s Szél Bernadett szerint Németh ezzel kimerítette a büntető törvénykönyv 265. §-ának tényállását, mivel aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz, büntetőjogi visszaélést követ el. Ezért a testület tagjaként feljelentést kezdeményezett Németh Szilárd ellen.

false

Most reagált  a Színházi Kritikusok Céhe is, mivel szerintük „különösen aggasztó és megdöbbentő”, hogy a hatalmon lévők egy színházi alkotót is közellenségnek kiáltottak ki. „Ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon, és őszintén hittük, hogy a rendszerváltás részben azért is történt meg, hogy soha ne is lehessen újra egy művésztől megvonni a szólásszabadság, a művészi szabadság és a szabad véleményalkotás jogát, sem pedig egyértelmű fenyegetéssel utalni ennek akár csak a puszta lehetőségére is” – írják.

Emlékeztetnek rá, hogy „Schilling Árpád Hevesi Sándor- és Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, akinek színházi munkásságát az említett szakmai díjakon kívül még több rangos kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és a nagyvilágban. A Schilling Árpád által alapított Krétakör Színház a magyar színháztörténet elmúlt évtizedeinek jelentős fejezetét alkotja. Schilling Árpád nemcsak művész, hanem a közéletben felelősségteljesen részt vevő, jogait törvényesen gyakorló állampolgár. Jeles publicista. Kiváló szervező. Szociálisan érzékeny ember. Hazafi és demokrata. Meggyőződésünk, hogy mind a kortárs magyar színházművészetben, mind a közéletben több olyan szereplőre lenne szükség, mint amilyen Schilling Árpád”.

Végül felhívják a figyelmet, hogy „Oroszországban nemrég a szovjet koncepciós eljárásokat idéző módon letartóztatták Kirill Szerebrennyikovot, aki országának – Schilling Árpádhoz hasonlóan – egyik legelismertebb színházi alkotója. Történt ez azután, hogy az orosz kormány évek óta közellenségként kezelte a művészt”.

Közleményüket így zárják: „Félelmetesnek találjuk a magyar és az orosz ügy közötti hasonlóságokat, de egy demokratikus állam polgáraiként hiszünk abban, hogy Magyarországon sosem érezheti magát valós veszélyben egy művész pusztán a politikai nézetei miatt.”

(Forrás: Kritikuscéh. Leadképek: Schilling Árpád Facebook-oldala)

Figyelmébe ajánljuk