Jön a felhatalmazási törvény 2.0?

  • narancs.hu
  • 2020. november 4.

Belpol

A kormány arra kéri az országgyűlést, 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Akcióképességre és gyorsaságra van szükség a koronavírus-járvány elleni védekezésben, ezért volt indokolt a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet kihirdetése - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

Azt is mondta, arra kérik az Országgyűlést, hogy a kormány által 15 napra kihirdetett veszélyhelyzetet további 90 napra hosszabbítsa meg. Ennek azonban így nincs sok értelme: az Alaptörvény szerint a veszélyhelyzetet a kormány hirdeti ki, és arról is a kormány dönthet, hogy mikor van vége.

Veszélyhelyzetben a kormány rendkívüli rendeletei alapesetben 15 napig maradnak hatályban, ezek meghosszabbításához kell a parlamenti hozzájárulás. Tavasszal ezt úgy oldották meg, hogy a felhatalmazási törvényként elhíresült jogszabályban az Országgyűlés előre hozzájárult az összes kormányrendelet meghosszabbításához, méghozzá korlátlan időre.

Gulyás nyilatkozatából két dolog következhet: vagy azt szeretné a kormány, hogy a parlament minden egyes rendeletét a 15 nap után plusz 90 napra hagyja jóvá, vagy - ami valószínűbbnek tűnik -  benyújtanak majd egy újabb felhatalmazási törvényt, amivel a parlament megint egyben járulhatna hozzá az összes rendelet meghosszabbításához, de ezúttal nem korlátlan időre, hanem csak 90 napra.

Gulyás a kormányinfón egyébként arról is beszélt, hogy 30-40 százalék esélyt ad Donald Trump győzelmére az amerikai elnökválasztáson, Biden győzelme esetén a magyar kormány nem tarja jó kiindulópontnak, hogy a demokrata jelöltet Soros György támogatta.

Figyelmébe ajánljuk