Július 15-én lesz az idei Budapest Pride Felvonulás

  • narancs.hu
  • 2023. február 27.

Belpol

A szervezők mindenkit részvételre buzdítanak, aki szabad, elfogadó és demokratikus országban szeretne élni.

Július 15-én lesz idén a Budapest Pride Felvonulás, amit 28. alkalommal rendeznek meg. A szervezők csatlakozásra buzdítanak mindenkit, aki egy szabad, elfogadó és demokratikus országban szeretne élni.

Az esemény szlogenje változatlanul az:

"Vedd vissza a jövőd!".

 
Felvonulók a tavalyi Pride-on
Fotó: Palágyi Barbara

A szervezők szerint ez rámutat a társadalomban jelenlévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó és egymást erősítő, rendszerszintű problémákra – a rasszizmusra, a lakhatási válságra, az ökológiai krízisre, a demokráciába vetett hit válságára, a homofóbiára, a transzfóbiára és szexizmusra –, valamint az azokra keresendő megoldási lehetőségekre.

A Pride Hónapot június 16. és július 16. között rendezik majd több mint ötven civil szervezettel, informális csoporttal és magánszemélyekkel közösen, összesen közel száz programmal készülnek. 

Mint írják, tavaly is "sok támadás érte az LMBTQ emberek alapvető jogait Magyarországon, az ILGA-Europe szerint pedig az elmúlt évtizedben 2022-ben érte a legtöbb erőszak az LMBTQ embereket a régióban: a jobboldali politikusok, újságírók és szervezetek által terjesztett fokozódó gyűlöletbeszéd hatására a korábbiaknál több LMBTQ ember vesztette életét gyűlölet vezérelte támadásban vagy öngyilkosságban".

Radványi Viki, a Budapest Pride elnöke a közleményben felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében összemosta az LMBTQ embereket és a gyermekbátalmazókat, és bejelentette, hogy ismét törvényeket szigorít a "genderideológia" ellen. Radványi szerint "ez újabb uszítást, gyűlöletkampányt és támadások sorát jelentheti".

A Budapest Pride elnöke úgy látja, hogy "a kormány az áldozatokat hagyja cserben, amikor nem állít fel az iskolákban működő áldozatvédelmi- és segítő hálózatot, nem gondoskodik az iskolai dolgozók rendszeres képzéséről és megfelelő jelzőrendszer kialakításáról.

Álságos az a politikus, aki azt ígéri, hogy a homofóbia majd gyógyír lesz a gyermekbántalmazásra, de közben nem juttatja átfogó, folyamatos és kornak megfelelő szexuális edukációhoz a gyerekeket, ami elengedhetetlen része a prevenciónak és a visszaélések felderítéséhez. Csak úgy teremthetünk egy egyenlő, biztonságos és szabad országot, ha a gyermekvédelem alapvetéssé válik, beleértve az LMBTQ fiatalok védelmét".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk