Rejtélyes holland a Simicska-birodalomban

Nyerges közeli cég kapta a legértékesebb rádiófrekvenciát

  • - rpd -
  • 2011. december 27.

Belpol

A Médiatanács múlt heti döntése értelmében a továbbiakban a Prodo Voice Kft. sugározhat a 89,5-ös – eddig a Juventus Rádió által használt – rádiófrekvencián. A cég szorosan kötődik a Simicska-birodalom operatív irányítójaként ismert Nyerges Zsolt érdekeltségi köréhez. A 89,5 messze a legtöbb – 3,3 millió – hallgató számára elérhető, egyben a legértékesebb rádiófrekvencia Magyarországon.

Az idén augusztusban 50 millió forint alaptőkével alapított Prodo Voice Kft. egyszemélyes tulajdonosa az opten.hu cégadatbázis szerint – a némileg valószerűtlen nevű, holland - Gerardus Petrus Jacobus Ligtenberg, aki hosszú ideje üzlettársa Simicska Lajos legfőbb bizalmasának, a Fidesz gazdasági birodalmát igazgató, szolnoki illetőségű Nyerges Zsoltnak. (Nyerges szolnoki befolyásáról lásd Egyensúlyi zavarok, Magyar Narancs, 2011/50). A Prodo Voice Kft. által elnyert 89,5-ös frekvencia messze a legértékesebb az összes Budapesten fogható rádióhullámhossz közül; akár 3,3 millió rádióhallgató is tudja fogni a jelet, ez a szám pedig csaknem 1,3 millióval nagyobb, mint a második legnagyobb elérésű 95,8-as – jelenleg az Info Rádió által használt – hullámhossz maximális hallgatószáma. (Más kérdés, hogy a pályázatok eredményhirdetésének igazi vesztese – a Klubrádión kívül – nem a Juventus, hanem a Rádió 1. A Juventus ugyanis a Rádió 1 eddigi 103,9-es frekvenciáján sugározhat tovább.)

Érdekes, hogy Ligtenberg neve több formában is megjelenik az opten.hu cégnyilvántartásában. Keresztnevei sorrendje rendre cserélődik, két profil esetében pedig rövidített formában – G. Ligtenbergként, illetve G.P.J. Ligternbergként – jelenik meg. E profilok adatai szerint az illetőnek bejegyzett címe van Hollandiában, Budakeszin, Szolnokon pedig két különböző címen is elérhető. Hogy a névváltozatok szándékosak-e vagy sem, azt nem lehet a cégadatokból kiolvasni, de az  bizonyos, hogy így sokkal nehezebb az ugyanazon emberhez tartozó cégérdekeltségeket kibogarászni, és az esetleges összefonódásokat megtalálni.

Számunkra most – a Prodo Voice-szal kapcsolatban – az igazán érdekes az, hogy Ligtenbergnek, Nyerges Zsoltnak és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) vezető Petykó Zoltánnak korábban számos cégben volt közös érdekeltsége, és ma is akadnak közös ügyeik. (Petykó és Nyerges közeli viszonya korábbról is ismert: Petykó 2010-ig három éven át volt a Közgép Zrt. felügyelőbizottságának első embere. A Közgép Zrt. elnöke ma is Nyerges Zsolt.)

Közös múlt

Nyerges és a rejtélyes Ligtenberg évtizedes üzleti kapcsolatát mutatja, hogy egy időben vállaltak fontos pozíciókat a Szolnokon bejegyzett Ladikon Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.-ben. Ebben a cégben 1997 és 2001 között Nyerges felügyelő bizottsági (fb) tagként volt jelen, Ligtenberg pedig épp azon a napon lett a cég ügyvezetője, amikor Nyerges beült az fb-be. A két üzletember elmélyült üzleti viszonyára utal továbbá közös szerepvállalásuk a szolnoki bejegyzésű Marena Cipőgyártó Kft.-ben is: a Marena ügyvezetői teendőit 1996-tól 2002-ig Ligtenberg látta el, Nyerges pedig itt is az fb tagja volt 1995 és 2001 között.

Árulkodó, hogy Ligtenberg 2000-2007-ig ült annak a BREDA-2000 Vagyonkezelő és Befektető Zrt.-nek a felügyelő bizottságában, amelynek vezérigazgatói feladatait 2007-től egészen az NFÜ-vezérnek történt kinevezéséig, 2010-ig Petykó Zoltán látta el. A BREDA-2000 tulajdonosa máig a 100 milliós alaptőkével rendelkező Pro-Aurum Zrt, amit Tóth Marianna vezet. A Pro-Aurum fontos szerepet játszik a Fidesz médiabirodalmának üzemeltetésében is: ez a cég és Liszkay Gábor együttesen birtokolják a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Kft.-t (a napilap főszerkesztője Liszkay), továbbá a Pro Aurum birtokába tartozik a szintén Liszkay irányítása alatt működő Hír TV Zrt. is.

Aktív kapcsolat

A jelek arra utalnak, hogy Ligtenberg már évekkel ezelőtt beágyazódott a Nyerges fémjelezte szolnoki üzleti körbe. A cégadatbázisban található információk alapján legalábbis erősen valószínű, hogy a holland üzletember kapcsolatban áll a Magyar Villamos Művek Zrt.-t vezető, Nyerges szolnoki üzlettársaként ismert Baji Csabával is. Ligtenberg máig tagja – korábban pedig kézbesítési megbízottja volt – az úgyszintén szolnoki székhelyű Antipode Bútorgyártó és Kereskedelmi Kft.-nek. A cég tagja csupa ismeretlen holland üzletember, akiknek a munkáját egy bizonyos Baji Csabáné 2006 óta „segíti” kézbesítési megbízottként. (Az 1997. évi cégnyilvántartásról és cégnyilvánosságról szóló törvény értelmében a cégeljárásban kézbesítési megbízottat akkor kell bejelenteni, „ha a cégbejegyzési vagy változásbejegyzési kérelemben külföldi jogi személy, vagy magyarországi lakóhellyel nem rendelkező természetes személy szerepel”.)

Baji Csabáné 2009 – a cég alapító okiratának átírása – óta már az Antipode Bútorgyártó és Kereskedelmi Kft. egyedüli magyarországi kézbesítési meghatalmazottjaként dolgozik. Pontosan ugyanez a felállás figyelhető meg a szintén szolnoki Antipode Estate Ingatlanberuházó és Üzemeltető Kft. esetében is. Biztosan persze nem tudhatjuk, hogy a szolnoki Baji Csabáné a szolnoki Baji Csaba felesége-e, de gyanúnk mindenesetre megalapozottnak tűnik.

Az aktív üzleti kapcsolat legtisztábban a 20 millió forint alaptőkével bejegyzett Arno’99 Gazdálkodási és Befektetési Tanácsadó Zrt. esetében érhető tetten. Az Arno’99 tulajdonosa 2002 óta Nyerges Zsolt, Petykó Zoltán pedig 2002-től 2005-ig volt részvényes a cégben. Ligtenberg – Nyergeshez hasonlóan – az alapítás éve, 2002 óta van jelen az Arno’99-ben, felügyelő bizottsági tagként. Az Arno’99 egyébként nem teljesen ismeretlen a politikai nyilvánosság előtt: ez a cég alapította 2006-ban az E-OS cégcsoporthoz tartozó E-OS Energiakereskedő Zrt.-t, amely ma már Tóth Marianna, illetve a Nyerges vezette Közgép Zrt. érdekeltségébe tartozik. Tóth Marianna fontos szereplő az érdekcsoport igazgatásában, Simicska Lajossal (és a Pro Aurum Zrt. birtokában lévő Nemzet Kft.-vel) együtt ő birtokolja a B-Reklám Kft.-t, a hátország egyik központi cégét is.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.