Kampányülés, botránykeltés - mondja a Fidesz az ellenzék által kezdeményezett klímaügyi vitanapról

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. szeptember 13.

Belpol

Valószínűleg nem lesznek ott az ülésen a kormánypárti képviselők.

Az ellenzék tavaly december 12-re is rendkívüli, "halasztást nem tűrő" parlamenti vitanapot kezdeményezett az éghajlatváltozásról, aztán képviselőik részt sem vettek rajta, ez is bizonyítja, hogy most is csak kampányülésről és hangulatkeltésről van szó - közölte a Fidesz-frakció pénteken az MTI-vel.

Jövő szerdán tartja az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülését, amelyen határozatképesség esetén egy klímaügyi határozati javaslatot vitatnának meg. A közleményből viszont úgy tűnik, a fideszesek nem lesznek jelen, így aligha lesz határozatképes a Parlament.

Az LMP augusztus végén jelentette be, hogy kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól.
A kezdeményezést az LMP-s képviselők mellett támogatták a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is.

Az ülés megtartását a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcs miatt tartják fontosnak az ellenzéki képviselők, akik szeretnék megvitatni a kormány klímacsúccsal kapcsolatos álláspontját, valamint azt, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén.

A Fidesz értékelése szerint az ellenzék csak "botránykeltéssel" foglalkozik. Kampány van, az ellenzék kampánycélokból akarja összehívni az Országgyűlést, amivel a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem ért egyet - írta a Fidesz-frakció.

Figyelmébe ajánljuk