Kamudoktor a gyömrői polgármester

szerző
narancs.hu
publikálva
2012. máj. 17., 17:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nemcsak leendő Horthy tere miatt érdemes Gyömrőre figyelni: a város polgármestere doktorként tünteti fel magát, ám ezt alighanem alaptalanul teszi.

Doktorként tünteti fel magát a városi honlapon Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere – ez azonban félrevezető információ. A tavaly ősszel a médiában egy bűnhálózatban elkövetett számlagyár egyik feltételezett résztvevőjeként (az ügyészi vádiratban pedig 7. rendű vádlottként) feltűnő városvezető a nyolcvanas években a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, majd – az interneten fellelhető életrajza szerint – „1992-től a pedagógusi pályát elhagyva magyar és nemzetközi üzleti érdekeltségeit irányítja. 2000-ben nemzetközi protokollból doktorált a Pro Deo Egyetemen”. Feltételezzük, emiatt használja a doktor címet Gyenes Levente.A teljes megszólítása egyébként a következőképpen lenne illendő: Sir Dr. h.c. Gyenes Levente, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségei Szövetsége nagykereszt lovagja, a Pro Deo State University díszdoktora. A lovagrend által létrehozott és fenntartott egyetem honlapján ugyanis sem doktori, sem egyéb végzettséget adó képzésről nem írnak. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy vannak bizonyos programjaik, kurzusaik, de sem BA-, sem MA-, sem PhD-képzésről nem olvashatunk. Talán nem véletlen, hogy az intézményt nem is akkreditálták felsőoktatási oktatóhelyként Magyarországon, és az amerikai felsőoktatási portálokon sem találkozhatunk vele.

Az természetesen lehetséges, hogy valaki külföldön szerez doktori címet, és itthon is használja – ehhez azonban honosítania kell a címet egy olyan magyar egyetemen, amely befogadja a doktori témát, és tart PhD-képzést, azaz adhat doktori címet. Érdeklődtünk természetesen Gyömrő polgármesterénél, hogy hol és mikor honosította címét, azonban sem telefonos, sem elektronikus megkeresésünkre nem reagált.  

Mai programok
Így azonban joggal gyanakodunk, hogy alaptanul tünteti fel magát doktornak Gyenes Levente, ami még akkor is kifogásolható, ha ezért jogi elmarasztalás nem jár. A felsőoktatási törvény szerint dr. címet az illeszthet neve elé, aki doktori képzésben részt vett, és végül sikeresen megszerezte a doktori fokozatot. Ettől függetlenül Gyenes akár még használhatná is a doktori címét – ha odabiggyesztené mögé a h.c. rövidítést (Dr. h.c., azaz díszdoktor – a szerk.), amiből világos lenne, hogy ez csak egy plecsni, nem pedig komoly, többéves saját munka és szellemi teljesítmény eredménye.

szerző
narancs.hu
publikálva
2012. máj. 17., 17:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Fülöp Dávid
  2013. április 02., kedd 20:29
  Ja, horthy (nem véletlen a kis h) le van szarva.
  Csókoltat az egész kádár rezsim.
 2. 3
  Fülöp Dávid
  2013. április 02., kedd 20:16
  Irigyek a gecik. Innen Üdvözlöm Kubatov Gábort, kellemes gyűjtögetést kívánok.
 3. 2
  pomf
  2012. május 17., csütörtök 10:28
  hoppá, köszi drsoregi!
  tehát akkor két dolgot már tudunk: Dr. Kamu P.Ú. Dr. Gy.L. 007 egyfelől vádlott, másfelől elkövető,
  ami a Horthy szoborállítást illeti
 4. 1
  drsoregi
  2012. május 17., csütörtök 09:48
  Egyébként pedig nem gyanusított, hanem vádlott, ha a vádiratban szerepel, mint elkövető!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra