Karácsony: 4 milliárdról 64 milliárdra nő a fővárosi intézmények távhőköltsége

  • narancs.hu
  • 2022. október 3.

Belpol

Óvodákról, iskolákról, szociális intézményekről van szó.  

Levélben fordult Palkovics László ipari miniszterhez, hogy vonják vissza a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent határozatot, ami szerint átlagban 13 és félszeresére drágul a fővárosi oktatási, szociális intézmények távhődíja – jelentette be sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester a Telex beszámolója szerint.

Karácsony elmondta, hogy a döntés összesen 750 önkormányzati, állami vagy civil-karitatív fenntartású intézményt érint az óvodáktól kezdve az idősotthonokig. Ezek az intézmények péntekig nagyjából 4 milliárd forintnyi távhőszámlát fizettek ki egy fűtési évben, a rendelet szerint viszont

szombattól mintegy 64 milliárd forintosra nő a távhőköltségük.

Ez azt jelenti, hogy az intézmények fenntartóinak 60 milliárd forintos többletköltséggel kell számolni ezen a télen, tette hozzá Karácsony. (Csak a budapesti városháza fűtése egymilliárd forinttal többe kerülne kalkuláció szerint.)

A főpolgármester szerint az új ár egy rossz döntésen alapul, az Energiahivatal ugyanis pont akkor határozta meg azt, amikor a legmagasabb volt a piaci gázár. (A távhőt leginkább gázos erőművek szolgáltatják.)

Arra a kérdésre, hogy ha nem mérsékelik a távhődíjakat, akkor lesznek-e intézménybezárások, Karácsony azt mondta: lehet takarékoskodni, de az Energiahivatal rossz döntése miatt intézményeket bezárni nem jó út.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!