A BM-ig vonultak petíciójukkal a Kölcsey kirúgott tanárai miatt tiltakozók

  • narancs.hu
  • 2022. október 3.

Belpol

Át is adták a petíciójukat és a tiltakozó levelüket, amelyekben a kirúgott tanárok azonnali visszahelyezését követelik. 

Mint arról beszámoltunk, hétfő reggel több százan gyűltek össze a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az intézményből a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokkal. Mint ismert, több tanárt is kirúgtak pénteken az intézményből, mert részt vettek polgári engedetlenségben. A kirúgások után már pénteken spontán demonstráció alakult az iskola előtt.

A hétfő reggeli demonstráció után végül délután mintegy 200-an indultak el az iskolától, hogy átadják az iskolába járó diákok szüleinek petícióját Pintér Sándor belügyminiszternek. A petícióra – amit online is alá lehet írni – már több mint 6500 aláírás gyűlt össze. 

A hvg.hu beszámolója szerint a demonstrálók az Andrássy úton keresztül vonulnak a Belügyminisztériumig. A lapnak a menetben vonuló diákok arról számoltak be, hogy a tanév elejétől kezdve nagyon nyomott a hangulat az iskolában, ők és a pedagógusok is tehetetlennek érzik magukat. Úgy vélik a tanárok közül mindenki szolidáris az elküldött kollégákkal, fel vannak háborodva, de akadnak, akik félnek, ezért nem csatlakoznak az engedetlenséghez. 

A Belügyminisztérium Nádor utcai bejáratánál végül négy óra után nem sokkal, sikerült átadni a Pintér Sándornak címzett petíciót – miközben a háttérben többen skandálták: „Veletek vagyunk!”.

A tanárok és a szülők is elmondták az esemény végén, hogy várják a hatást, és „hajrá tanárok, hajrá igazgató úr!”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.