Karácsony: 800 ezer embernek vette el a munkáját a válság

  • narancs.hu
  • 2021. május 1.

Belpol

„Sokak védőháló nélkül zuhantak az egzisztenciális bizonytalanságba”. 

„Azt reméltem tavaly, hogy idén már a Városháza előtti téren tudunk helyt adni a Városligetből kiszorított május elsejei majálisnak. A munka és dolgozók ünnepén, Magyarország európai uniós csatlakozásának évfordulóján azonban még mindig megfoszt bennünket a találkozás lehetőségétől a járvány és annak kormányzati kezelése. Elvégre a majális nem focimeccs…” – írja Facebook bejegyzésében Karácsony Gergely. 

A főpolgármester szerint a friss, de nem a hivatalos állami adatok szerint már 800 ezren vannak Magyarországon, akinek elvette a munkáját a válság, sokak „mindenfajta védőháló nélkül zuhantak az egzisztenciális bizonytalanságba, tízből négyen arról számoltak be, hogy romlott az anyagi helyzetük az elmúlt egy évben”. „Világos tehát – annak kellene lennie – hogy itt és most a változás már nem lehetőség, hanem kényszer. A változásban pedig egy felelősen gondolkodó állam számára természetes szövetségesek, valódi partnerek a szakszervezetek” – fogalmaz bejegyzésében. 

Karácsony szerint országot építeni, ahol a jobb élet nem kevesek privilégiuma, ahol a kiváltságos kevesek 1 százalékának magánérdekei helyett a 99 százalék igényeire koncentrál az állam, és ahol új megoldásokat alkalmaznak a dolgozók védelmében, „azért, hogy a velünk élő és a várhatóan még jó ideig velünk is maradó bizonytalanság senkit ne sodorhasson megélhetési válságba”. 

Neked ajánljuk