Karácsony: a főváros továbbra is segítséget ajánl az oltási program felgyorsításához

  • narancs.hu
  • 2021. március 16.

Belpol

Szerinte "a kellő mértékű átoltottságig továbbra is szükség lenne tömeges tesztelésre, kontaktkutatásra, tiszta és világos kommunikációra".

A főváros, más önkormányzatokhoz hasonlóan újra és újra a segítségét kínálja a védőoltások beadásának felgyorsítása érdekében a kormánynak, "helyet és munkaerőt adnánk, ha hagynák" – írja a főpolgármester friss Facebook bejegyzésében.

Karácsony Gergely hozzátéve újból hangsúlyozta, "de nekünk az is jó, ha ideadják a vakcinákat, és engedik, hogy megoldjuk magunk a budapestiek oltásának felgyorsítását".

Kiemelte, hogy "a kellő mértékű átoltottságig továbbra is szükség lenne tömeges tesztelésre, kontaktkutatásra, tiszta és világos kommunikációra".

A főpolgármester a Nemzeti Népegészségügyi Központ közlésére – mely szerint régiónként eltérő korlátozó intézkedések bevezetése lehetséges –, reagálva elmondta, hogy bár Galgóczi Ágnes legutóbbi közlése szerint Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány. Vagy legalábbis a városvezetés egyelőre nem kapott ilyen jellegű szándékról tájékoztatást. 

A főpolgármester szerint érdemes alaposan elemezni a fertőzöttségi adatokat, reméli, hogy a kormányban is megteszi, mert ez az, ami elengedhetetlen a jó döntésekhez.

A számok mindenekelőtt tragikusak az egész országban és nagyon aggasztóak Budapesten is – szögezte le Karácsony Gergely. Ugyanakkor azt is hangsúloyzta, hogy az, hogy a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, nem sokat mond, hisz' itt élnek a legtöbben.

Európában több helyen vezettek már be régiónként eltérő intézkedéseket. Ehhez gyakorta a tekintélyes német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul: a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kell korlátozásokat bevezetni. Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van, a legtöbb megyével együtt. Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban, két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban van a Karácsony által ismert legutóbbi statisztikák alapján – tette hozzá.

"A helyzet tehát mindenhol nagyon rossz, vagyis egyáltalán nem megnyugtatásnak szánom a tényt, hogy az országon belül mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb."

(Facebook/Karácsony Gergely)

Figyelmébe ajánljuk