Karácsony: A kormány most azt a pénzt osztja újra útfelújításra, amit a fővárostól elvett

  • narancs.hu
  • 2020. június 30.

Belpol

Karácsony a Facebookon reagált Gulyás bejelentésére.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztere bejelentette, hogy a kormány egy 5 milliárd forintos pályázati alapot hoz létre a budapesti kerületi utak felújítására, mert szerintük a fővárosi politikai alapon dönt az útfelújítások támogatásáról, és a fideszes kerületek nem kapnak belőle.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon reagált a bejelentésre, ahol azt írta:

"Azt nem tették hozzá, hogy az erre szánt 5 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzattól vennék el, ennek a forrása ugyanis a főváros által a központi költségbe befizetendő Budapest-adó további emeléséből származik. Ez a pénz nagyjából annyi, amennyit a főváros az elkövetkező években a fővárosi kezelésű utak felújítására akart fordítani."

A kormány szerint azért veszik el a pénzt a főváros vezetésétől, és bízzák az elosztását Gulyásékra, mert így igazságosabb lesz az elosztás. Karácsony erre azt válaszolta, hogy a főváros által előkészített útfelújítási terv szakmai alapon készült, és "ellensúlyozta volna azt a durva igazságtalanságot, hogy Tarlós István idején bizonyos kerületekben egyetlen centiméter fővárosi út sem újult meg, míg egyes kormánypárti kerületek nagyon jól jártak – például a XVI. és a XVII. elvitette a teljes keret egyharmadát".

"Hogy ezek után a fővárosnak miből lesz pénze több ezer kilóméteres úthálózat felújítására, amelynek sok százezer autó mellett a budapesti tömegközlekedést is kiszolgálja – az őket nyilván nem érdekli" - írta Karácsony.